Zoran Jakšić bi uskoro mogao da se nađe na slobodi: Ukinuta mu presuda, vođa klana Amerika prebačen u kućni pritvor

Autor: kurir.rs, republika.rs

Hronika

29.11.2020

09:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbin iz peruanskog zatvora prebačen u kućni pritvor jer mu je kazna od 25 godina za šverc kokaina proglašena nevažećom

RepublikaFoto: Poder Judical del Peru
Zoran Jakšić

Apelacioni sud iz Perua ukinuo je presudu Zoranu Jakšiću, jednom od vođa klana Amerika, kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora zbog šverca 800 kilograma kokaina, prenosi peruanska televizija Kanal N.

Presuda je ukinuta zbog ozbiljnih povreda krivičnog postupka, a Jakšić je, nakon što je presuda poništena, iz zatvora prebačen u kućni pritvor sa nanogicom. Zbog toga, kako kažu sagovornici Kanala N, postoji bojazan da bi Jakšić uskoro mogao da se nađe na slobodi.

- Drugi apelacioni sud za organizovani kriminal proglasio je nevažećom kaznu od 25 godina zatvora Jakšiću i osmorici njegovih saradnika za krivično delo teške nedozvoljene trgovine drogom. Ova kazna bila mu je izrečena u aprilu 2019. godine - navode tamošnji mediji.

 

Presuda je, kako se navodi, proglašena nevažećom zbog sudske nepažnje i proceduralne greške. - Sudija Rikardo Manrike, koji je bio član veća koje je osudilo Jakšića, nije smeo da mu sudi jer je on učestvovao u istrazi protiv ove grupe, kao istražni sudija.

Lagodan život na robiji: Ovde sve može da se kupi

Jakšića je nedavno u peruanskom zatvoru posetila novinarka OCCRP. Ona je navela da Jakšićeva ćelija podseća na diskoteku iz devedesetih, primetne su crne pločice, beli kožni jastuci i tigrasti dezen. U ćeliji ima toalet, TV, dva mobilna i knjige. - Ovde sve može da se kupi. Donose mi hranu koju želim, boca viskija košta 100 dolara, plus mito. A evo i mog francuskog parfema - rekao je Jakšić novinarki.  

Zakon u Peruu ne dozvoljava da isti istražni sudija učestvuje i u samom sudskom procesu - objašnjava izvor za Kanal N i dodaje: - Ova greška je mogla da se izbegne, međutim, činjenica o sudiji Manrikeu je zanemarena i desilo se ovo. Da li je greška namerno napravljena, biće utvrđeno.

Nakon što je presuda iz aprila 2019. ukinuta, Jakšiću i članovima njegove grupe biće omogućeno novo suđenje. - Sada mu je određen kućni pritvor u trajanju od tri meseca zbog opasnosti od bekstva - kaže izvor. Podsetimo, Zoran Jakšić uhapšen je u Peruu pre četiri godine u akciji "Lastavica". Utvrđeno je da je ovaj državljanin Srbije koristio 42 lažna identiteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading