PIRATI S DUNAVA: Smederevo im je baza, rečna policija ima pune ruke posla

Autor: Republika

Hronika

24.11.2020

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Akvatorijum Smedereva važi za crnu tačku rečne piraterije na plovnom putu kroz Srbiju, a uprkos nedovoljnoj opremljenosti, zbog ranijih učestalih napada na posade stranih brodova, rečna policija započela je ofanzivu na dunavske kriminalce.

RepublikaFoto: HGPTV (Channel16 Cable67)/pixabay.com
Pirati (Ilustracija)

Od početka novembra, posade koje plove kroz smederevski akvatorijum svedoče o pojačanoj aktivnosti rečne policije, a zvanični podaci pokazuju da za to vreme nije prijavljena nijedna krađa ili pokušaj pljačke na brodovima, kažu u Udruženju profesionalnih lađara Srbije (UPLS).

- Moramo da pohvalimo angažovanje pripadnika ove jedinice, kao i nivo profesionalnosti između ukrcanih posada i policajaca u patroli. Apsolutno stojimo na raspolaganju policiji za svaku pomoć - ističe Branislav Vajda iz UPLS.

Vajda podseća na ozbiljan problem kada je reč o opremljenosti rečne policije, posebno za zimske uslove:

- Rečna policija Smederevo raspolaže jednim jedinim čamcem otvorenog tipa, bez osnovne navigacijske opreme, sa samo jednim motorom. Prijavljen nam je slučaj kada je usled guste magle policijski čamac ostao "zarobljen" uz brod. Posada broda ponudila je utočište od hladnoće policajcima, a potom ih brodom prevezla do obale, jer nisu imali opremu za plovidbu u uslovima smanjene vidljivosti.

Lađari ističu da je slična situacija na gotovo svim važnijim sidrištima u Srbiji. Zbog ovoga UPLS apeluje na nadležno ministarstvo da obezbedi adekvatnu opremu - čamce za višesatni ili višednevni boravak na vodi, sa adekvatnom opremom za radio-vezu sa brodovima, radarom i opremom za praćenje brodova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading