"KAVČANI" SE SPREMAJU ZA RAT SA DRŽAVOM: Mafijaški klan naoružan do zuba preti po uzoru na meksičke narko-kartele!

AUTOR: Miloš Ž. LAZIĆ

ponedeljak, 23. 11. 2020.| 05:42

1

Pripadnici kriminalne organizacije iz Beograda koji su bliski crnogorskom "kavačkom klanu" i zastupaju njihove interese u Srbiji, a odgovorni su za niz likvidacija i nestanaka članova protivničkih ekipa, rešili su da postanu prava paravojska, po ugledu na kolege iz meksičkih narko-kartela.

MUP Srbije
Foto: Ilustracija

- Operativni podaci pokazuju da su pripadnici ovog klana u Bosni i Hercegovini kupili čitav arsenal naoružanja. U Srbiju su doneli desetine zolja, automata, heklera i pištolja, što jasno pokazuje da su beskrupulozni i spremni na sve - kaže sagovornik našeg lista.

On dodaje da "kavčani" nemaju nameru da se odreknu unosnog narko-biznisa, koji im donosi milione evra na mesečnom nivou i učiniće sve da odbrane tržište koje su osvojili brutalnim likvidacijama, čak i najsitnijih šrafova suprotstavljene ekipe. Dokaz za to je i ubistvo Aleksandra Šarca u Tržnom centru "Ušće" i Bojana Mirkovića u novobeogradskom naselju Belvil, odnosno dvojice logističara koji su bili nisko rangirani među "škaljarcima", što im nije pomoglo da izbegnu smrt - otkrivaju izvori iz istrage.

Baze i u susednim zemljama

"Kavčani" imaju razgranatu mrežu saradnika i likvidatora i razrađen sistem prikrivanja tragova. U tu svrhu su kupili takozvane štek-stanove, čak i u Varni u Bugarskoj i rumunskoj prestonici Bukureštu. Ti tajni stanovi služe za boravak plaćenih ubica pre i posle obavljenog posla. Vođa klana je inače veoma oprezan, uz njega je uvek brojno i na sve spremno obezbeđenje, a vozi se u blindiranom džipu BMW X 7, koji može da izdrži i napad eksplozivom.

Ovo je previše naoružanja isključivo za obačune s protivničkim grupama, pa se čini da su se, a pošto je država objavila rat mafiji, kriminalne grupe spremile i ne žele da se predaju bez otpora.

ST/V. LUKIĆ
Boža Spasić

- Poznato je da je Bosna i Hercegovina prepuna oružja koje kriminalni klanovi kupuju po bagatelnim cenama. Razlog je i što ga je lako prošvercovati u Srbiju jer je Drina vrlo porozna granica i teška za kontrolu. Oni imaju svoje takozvane štekove u mestima pored granice i odatle, po potrebi, dovoze oružje gde im je potrebno. Očigledno su oni ozbiljno shvatili najavu Aleksandra Vučića i ministra policije Aleksandra Vulina i da spremaju odgovor. Nije uopšte isključeno da izvrše neki teroristički napad, na neku policijsku stanicu ili visoko rangiranog funkcionera MUP, da pribegnu terorizmu kako bi pokazali svoju moć - kaže za Srpski telegraf bivši obaveštajac Boža Spasić.

Novo žarište u podzemlju?

- "Kavčani" su se toliko osilili da su napali čak i vođu "Anđela pakla", jedne od najmoćnijih bajkerskih bandi. Međutim, bajkeri su im odgovorili da su spremni na totalni rat da bi svog vođu zaštitili. Ukratko, uskoro je moguće da imamo novo krvoproliće na ulicama - otkriva sagovornik Srpskog telegrafa.

Prema njegovim rečima, poseban je problem što su se klanovi dokopali i modernog oružja.

- Nije tu u pitanju samo najobičnije pešadijsko naoružanje, tu ima i sofisticiranih oružanih sistema s velikom razornom moći i to predstavlja poseban problem. Pištolji i automati se koriste za napade na takozvane meke mete - u uličnim obračunima, ali zolje, druge vrste raketnih bacača, kao i eksploziv, mogu da posluže i za napad na blindirana vozila, kolonu automobila ili objekte - kaže Boža Spasić.

Saveznici - korumpirani policajci

Trenutno najjači kriminalni klan na području Srbije uzda se i u direktnu saradnju sa visokorangiranim pripadnicima MUP, kojih, prema našim saznanjima, ima najmanje 30, ne računajući saradnike na nižim položajima. Od njih dobijaju logistiku i informacije o kretanju pripadnika suparničke grupe, pa i pomoć u zametanju tragova posle zločina.

Posebnu opasnost predstavlja oružje velike razorne moći ukoliko se kriminalne grupe osete ugroženim, pa reše da se posluže terorizmom da bi državi i policiji pokazali moć. Nije isključen ni neki veliki napad na policiju ili civile, kao što je već bio slučaj u drugim zemljama, pre svega u Latinskoj Americi, Kolumbiji i Meksiku, gde narko-karteli koriste terorističke metode.

ST/D. KADIĆ
Foto: Ilustracija

Napadi eksplozivom na javnim mestima

Dizanje u vazduh nije redak način likvidacije u srpsko-crnogorskom podzemlju, a takvom vrstom napada šalje se specifična poruka i suparnicima, ali i policiji i državi. Poslednja žrtva koja je na taj način ubijena bio je Strahinja Stojanović, blizak "kavačkom klanu", koji je izdahnuo u najgorim mukama usled zadobijenih opekotina 3. septembra, kada je eksplodirala paklena mašina ispod njegovog BMW X5 u prometnoj ulici u Novom Beogradu.

Pokušaj dizanja u vazduh preživeo je "škaljarac" Lazar Vukićević, čiji je porše dignut u vazduh dok je on prilazio vozilu, ali je u poslednjem trenutku video atentatora, povukao se i za dlaku izbegao smrt 7. oktobra 2019. Vukićević je nestao bez traga u oktobru ove godine.

Siniša Milić, šef obezbeđenja vođe "zemunskog klana" Luke Bojovića, koji je blizak "škaljarskom klanu", poginuo je 19. juna 2018. u eksploziji bombe koja je bila postavljena ispod njegovog automobila. Ubica je aktivirao bombu na Autokomandi u Beogradu, u blizini autobuske stanice. Pukom srećom nije bilo više žrtava, a sve je moglo da se pretvori u pravi masakr.

Radovci zaduženi za brutalne likvidacije

Crnogorski istražitelji došli su do operativnih saznanja da iza ubistava vođe "škaljarskog klana" Igora Dedovića (43) iz Kotora i njegovih saradnika Stevana Stamatovića (43) iz Podgorice, te Baranina Alana Kožara i njegovog prijatelja Užičanina Damira Hadžića stoji nekolicina članova navijačke grupe FK Rad.

youtube.com/RUDAR7
Igor Dedović

Kako Pobjeda saznaje iz više izvora, reč je o navijačima starosti između 20 i 27 godina, koje su angažovali "kavčani" za više surovih likvidacija suparničke grupe iz Kotora. Ovaj list navodi da je ekipa radovaca odgovorna i za nekoliko otmica bezbednosno interesantnih osoba koje se dovode u vezu sa "škaljarskim klanom", a njihov identitet poznat je policiji.

youtube.com/MasanLekic
Stevan Stamatović

Za samo šest meseci "škaljarci" su ostali bez glavnog čoveka - Dedovića, i trojice njegovih najbližih saradnika. Sva četvorica stradala su u Grčkoj, a samo mali broj njih znao je gde se kriju. Tako su kriminalci i otkrili izdajnika, a kako se sumnja, oteli ga, najbrutalnije mučili, na kraju ubili, raskomadali telo i zakopali.

Četiri meseca nakon ubistva Dedovića i Stamatovića 19. januara "škaljarci" su pokušali u Kijevu da ubiju vođu "kavačkog klana" Radoja Zvicera, ali je on uspeo da preživi napad i teško ranjavanje.

youtube.com/printscreen
Radoje Zvicer

Smrt Dedovića i Stamatovića ozbiljno je potresla "škaljarski klan", ali nije omela nastavak obračuna. Dobro obavešteni izvori bliski bezbednosnim službama Crne Gore navode da je tada došlo do odluke da se pokaže jeziva brutalnost.

Obe službe, i srpska i crnogorska, imaju operativna saznanja da se, osim "ozvaničenih" ubistava u podzemlju vodi novi model ratovanja, pa se sumnja da ima još žrtava.

Ne plaše se da napadnu policiju

Navijačka grupa Fudbalskog kluba Rad zove se "Junajted fors". Osnovana je 1987. godine, a važi za jednu od najaktivnijih ultradesničarskih navijačkih grupa na ovim prostorima.

Iz njihovih redova angažovani su akteri više incidenata koji su okončani smrtnim ishodima. Iza sebe imaju ubistva, oružane napade na policajce, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija...

Umalo HAVARIJA na pruzi Prahovo - Zaječar: Cisterna koja transportuje AMONIJAK izletela sa šina
Umalo HAVARIJA na pruzi Prahovo - Zaječar: Cisterna koja transportuje AMONIJAK izletela sa šina
0
SPREČENO NOVO UBISTVO U RATU KLANOVA: Hteli da smaknu Velju Nevolju!
SPREČENO NOVO UBISTVO U RATU KLANOVA: Hteli da smaknu Velju Nevolju!
0

KOMENTARI 1

pkstariji23. novembar 2020. u 15:35

Nadam se da smo daleko od situacije da mafija udari na policiju. U Kolumbiji je to bilo moguće zato što je više od polovine policijskog rukovodećeg kadra bilo podmićeno, pa su karteli napadali one retke koje nisu mogli da potkupe. Verujem da je u Srbiji situacija ipak daleko bolja.

5 3 Odgovori


ZBOG DROGE RAT DO ISTREBLJENJA: Nastavljen obračun Kavčana i Škaljaraca, NEDELJNO U IGRI PET MILIONA EVRA!
ZBOG DROGE RAT DO ISTREBLJENJA: Nastavljen obračun "Kavčana" i "Škaljaraca", NEDELJNO U IGRI PET MILIONA EVRA!
0
SPREČENO NOVO UBISTVO U RATU KLANOVA: Hteli da smaknu Velju Nevolju!
SPREČENO NOVO UBISTVO U RATU KLANOVA: Hteli da smaknu Velju Nevolju!
0
VELJA NEVOLJA NA SLAVI VOĐE KAVČANA: Pevala im mrziteljka Srba Jadranka Barjaktarović!
VELJA NEVOLJA NA SLAVI VOĐE "KAVČANA": Pevala im mrziteljka Srba Jadranka Barjaktarović!
1
PROPEVAO ČLAN KAVAČKOG KLANA! BALKANSKO PODZEMLJE U STRAHU! Policija pronašla fotografije i video-klipove u telefonu Bajrama Piste!
PROPEVAO ČLAN "KAVAČKOG KLANA"! BALKANSKO PODZEMLJE U STRAHU! Policija pronašla fotografije i video-klipove u telefonu Bajrama Piste!
0
U Budvi UHAPŠEN još jedan državaljanin Srbije: Planirao likvidaciju?
0

U Budvi UHAPŠEN još jedan državaljanin Srbije: Planirao likvidaciju?

MOMENAT KOG SU SE PRIBOJAVALE: Silovane glumice oči u oči sa Mikom Aleksićem
0
MOMENAT KOG SU SE PRIBOJAVALE: Silovane glumice oči u oči sa Mikom Aleksićem
Umalo HAVARIJA na pruzi Prahovo - Zaječar: Cisterna koja transportuje AMONIJAK izletela sa šina
0
Umalo HAVARIJA na pruzi Prahovo - Zaječar: Cisterna koja transportuje AMONIJAK izletela sa šina
Dva muškarca iz Batočine, mnoge firme oštetili, pokušali da izvuku KORIST samo za sebe!
Hronika

Dva muškarca iz Batočine, mnoge firme oštetili, pokušali da izvuku KORIST samo za sebe!

Republika

 - subota, 23. 1. 2021. u 12:59 0

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i O. R. (1970), faktički odgovorno lice PD "2M" DOO, i M. V. (1986) iz Batočine, koji su ranije...

Baka (85) SKOČILA sa četrvtog sprata i PREŽIVELA  pad ! HITNO prebačena u Urgentni centar!
Hronika

Baka (85) SKOČILA sa četrvtog sprata i PREŽIVELA pad ! HITNO prebačena u Urgentni centar!

Republika

 - subota, 23. 1. 2021. u 12:37 0

Baka stara oko 85 godina skočila je sa 4. sprata na Vidikovačkom vencu u Beogradu.

Policija u Subotici uhapsila dva dilera i zaplenila 10 kila marihuane
Hronika

Policija u Subotici uhapsila dva dilera i zaplenila 10 kila marihuane

Tanjug, Republika

 - subota, 23. 1. 2021. u 11:39 0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su dvojicu Subotičana zbog postojanja osnova sumnje da su učinili...

Uhapšen muškarac u Kraljevu zbog posedovanja opojnih supstanci
Hronika

Uhapšen muškarac u Kraljevu zbog posedovanja opojnih supstanci

Republika

 - subota, 23. 1. 2021. u 11:30 0

U Kraljevu uhapšen M. S. (1993) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u...

RASTIN SKANDALOZNI DIL SA PRAVOSUĐEM: Umesto 12 godina robije, novčana kazna?!
Hronika

RASTIN SKANDALOZNI DIL SA PRAVOSUĐEM: Umesto 12 godina robije, novčana kazna?!

Adelarda POPOVIĆ

 - subota, 23. 1. 2021. u 06:20 0

Prekvalifikacija krivičnog dela repera Stefana Đurića Raste i otvaranje mogućnosti da kaznu za posedovanje 560 grama droge dobije blagu...

SPREČENO NOVO UBISTVO U RATU KLANOVA: Hteli da smaknu Velju Nevolju!
SPREČENO NOVO UBISTVO U RATU KLANOVA: Hteli da smaknu Velju Nevolju!
0

Crnogorska policija sprečila je u petak, po svemu sudeći, ubistvo u Tivtu u novom obračunu...

UKLETO SELO BOKA: Pre 20 sati nađena MRTVA BAKA, a pretprošlog leta MANIJAK devetogodišnju pastorku primorao na ORALNI SE*S
UKLETO SELO BOKA: Pre 20 sati nađena MRTVA BAKA, a pretprošlog leta MANIJAK devetogodišnju pastorku primorao na ORALNI SE*S
0

Sinoć se u selu Boka kod Zrenjanina dogodio užas. Nađena je Eržebet B.(83) bez odeće, u lokvi...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim novinama

    Naslovna za 23. 1. 2021.