TUŽILAC PRELOMIO! Promena optužnice pred samu presudu: Policajka je pištolj kavačkog vođe bacila u smeće jer je bila skoro neuračunjiva

Autor:

Hronika

20.11.2020

19:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kuma likvidiranog Davorina Baltića vodeće karike "kavačkog klana", beogradska policajka Marija Nikolić (33) sudeći po današnjem suđenju u Višem sudu u Beogradu na pragu je da bude oslobođena ili pak minimalno kažnjena zbog toga što je bacila njegov pištolj nakon što su dvojica napadača obučeni u belo, kao u filmskoj akciji ispalili 60 hitaca ka Baltiću i usmrtili ga 1. januara 2018. sat pre ponoći.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Marija Nikolić

O tome koliko je  profesionalno izvedeno ubistvo opasnog "kavčanina" iz Nikšića govori činjenica da je policajka prošla nepovređeno uprkos što je bila sa njim u automobilu. Ona je ispričala da se slučajno zatekla sa Baltićem i da nije znala da se bavi kriminalnim radnjama jer ga je videla nekoliko puta u životu, kao supruga svoje kume. Međutim, spekulisano da je desetak sati pre njegovog ubistva,  Marija sa Davorinom viđena na Kopaoniku gde su navodno šetali sa sa Urošem Ljubojevićem članom navijačke grupe "Janjičari" koja sarađuje sa kavčanima.

Policajka je tokom istrage bila okrivljena za ometanje pravde, ali je tužilaštvo njenu krivicu preinačilo i optužena je za nedozvoljeno nošenje oružja, pošto je nakon ubistva Davorina Baltića, izvadila pištolj iz suvozačevih vrata i odnela ga nekoliko ulica dalje, gde ga je bacila u kontejner.

Nikolić je tokom istrage ispričala da je nakon pucnjave uplašena za svoj život posegla za svojim službenim pištoljem, ali zbog pojasa kojim je bila vezana nije uspela da ga izvuče, pa je uzela pištolj iz vrata automobila koji joj je Davorin tražio u pucnjavi. No, ona mu kako je rekla zbog šoka nije dala oružje. Marija je rekla da se iz garaže nakon pucnjave popela do stana Baltićeve porodice i rekla im da zovu hitnu pomoć,  i da se vratila  u garažu.

Foto: youtube.com/printscreen
Davorin Baltić

„Krenula sam iz garaže... nisam znala ni gde da idem, ni šta da radim. Tek kada sam naišla na kontejnere postala sam svesna da mi je pištolj i dalje u ruci i bacila sam ga", ispričala je Nikolićeva ranije na sudu.

Danas na  sudskom pretresu Viši javni tužilac je ispitivao psihijatrijskog veštaka, doktora Branka Mandića koji je rekao da  su veštaci uzeli u obzir sve okolnosti i zaključili da je Marija posle pucnjave bila u afektivnom stanju straha visokog inteziteta kao što bi bila i svaka druga osoba na njenom mestu,   jer se našla u situaciji da su joj ugroženi vitalna egzistencija i integritet. 

Shodno tome tužilac je u optužnici izmenio deo u kojem je pisalo do juče da je Nikolićeva bila u stanju uračunjivosti. 

- Unosim izmene: Nikolićeva je bila u stanju bitno smanjene uračunjljivosti zbog naglog porasta emocionalne napetosti i straha za život - rekao je tužilac. 

Sudija Zoran Božović zakazao je za 9. decembar završne reči u ovom slučaju i naveo da će najverovatnije istog dana ili sutradan biti objavljena i presuda.

Inače, Davorin Baltić je bio žestoki momak, lice sa poternice i posle njegove likvidcije otkriveno je da je imao lažni italijanski pasoš pod imenom Nikola Bendeti sa kojim je putovao u Brazil, Albaniju, Italiju...U falš pasošu pisalo je da je "neoženjen", da je po zanimanju "radnik", da ima smeđe oči i kosu i da nema posebnih telesnih znakova, poput ožiljaka ili belega.  Takođe, Baltić je dovođen u vezu sa Gregorijem Stajlsom, bivšim pripadnikom Legije stranaca, uhapšenim i osuđenim zbog učestvovanja u ubistvu Saše Markovića. Prema operativnim podacima Baltić i Stajls zajedno putovali u Latinsku Ameriku pre ubistva poslanika LSCG.

Na drugoj strani, za Baltićevo ubistvo bio je optužen Damir Hadžić koji je u julu ove godine likvidiran na grčkom ostrvu Krf zajedno sa vođom barske kriminalne grupe Alanom Kožarom.  Hadžić se teretio da je na visokopozicioniranog člana kavačkog klana pucao iz pištolja, dok je sa automatom u ruci, kako se sumnja bio plaćenik iz BiH. Hadžiću se nije sudilo jer je do svoje likvidacije bio u bekstvu.

 

Policajka zaplakala ispred suda

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Denis Bećirić

Dok je advokat otužene Denis Bećirić nezvanično sa Srpski telegraf nakon današnjeg suđenja ispred Palate pravde pričao da očekuje oslobađujuću presudu za Mariju Nikolić, navodeći da je ubistvo Baltića, a onda i sudski proces ostavili velike posledice kod nje, policajki su se oči napunile suzama. 

- Marija je uzorna policajka i nije trebalo ovo da joj se dogodi.Čudom je preživela filmsku pucnjavu. Čovek je ubijen tik pored nje. Imala je službeni pištolj kod sebe budući da je bila u uniformi i na putu ka poslu, ali eto iz straha za život, uplašena je uzela tuđe oružje. Verujem da će biti oslobođena i da će bez tereta nastaviti da radi svoj posao na kojem je zbog ovog slučaja degradirana i prebačena iz stanice na Vračaru u Surčin - istakao je advokat Bećirić. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading