Devojčica iz požara sada ima novi problem! Čeka se nabavka skupe veštačke kože iz Belgije, porodica moli za pomoć!

Autor:

Hronika

19.11.2020

07:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gimnazijalka Minja Draganić (15) koju su pre tri nedelje petorica hrabrih molera izvukla iz stravičnog požara na Dorćolu kada je vatra već bila progutala ceo stan, nalazi se u bolnici, a suočava se sa novim problemom.

RepublikaFoto: printscreen
Požar na Dorćolu - herojska scena spasavanja

Posle tri operacije presađivanja koze sestorice nesebicnih i hrabrih donora i zbrinjavanja najtežih opekotina, devojčici je potrebna takozvana vrstacka koza koja se nabavlja u Belgiji , jer je trenutno nema u Srbiji.

Foto: Privatna arhiva
Minja Draganić

Minjina porodica nastoji da nabavi dovoljnu količinu, jer je je to jedini način da se njoj pomogne budući da joj je veliki  deo kože na telu izgoreo u požaru.

-  Autotransplatacija bi bila najbolje rešenje u daljem Minjinom lečenju, ali nju nije moguće izvesti jer Minja ima premalo zdrave kože koja bi mogla da se iskoristi i presadi na najkriticnije delove, što ta procedura podrazumeva. Lekari sa Klinike za opekotine, plastičnu u rekonstruktivnu hirurgiju u Beogradu  koji je od početka leče preporučuju u datim okolnostima kupovinu takozvane vestačke kože iz Belgije. Cena jedne trake širine oko 20 centimetara je oko 50.000 dinara, a Minji će trebati veći broj traka, koji sada ne možemo znati jer to zavisi od mnogo faktora, ali je svakako trenutno najoptimalniji metod za dalje lečenje. Zapravo to je dvoslojna dermalna podloga sa gornjim silikonskim - zaštitnim delom i donjim vlaknastim delom koji pomaže ponovnom rastu fukcionalnog dela kože. Nakon regeneracije koze taj spoljni sloj se uklanja i zamenjuje tankim epidermalnim delom kože kroz transplatacuju - ispričala je rođaka povredjene Minje za "Srpski telegraf".

Foto: Privatna arhiva

Zena je objasnila čitav postupak zahvata kojima ce Minja biti izložena u narednim danima, a zajedno sa Minjinom majkom, tetkom i dedom, rođaka moli ljude dobre volje da im pomog dobrotvornim prilozima koliko god su u mogucnosti.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Minja sa majkom iz srećnih dana

- Minja je sa porodicom izgubila sve materijalno u požaru i potreban im je novac prvenstveno za njeno lečenje, a posle i za životnu egzistenciju njene čitave porodice - rekla je žena i ostavila žiro racun za pomoć Minji i njenim najmilijima. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading