ČETVORICA MLADIĆA MILJENICI NACIJE: Heroji spasli Minju iz vatre, sad vode akciju za obnovu stana!

Autor:

Hronika

29.10.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tinejdžerka Minja (15), koju su sekunde delile od smrti od vatrene stihije koja je u utorak, oko 13 sati, munjevitom brzinom progutala stan u kom je živela na desetom spratu solitera na Dorćolu u Beogradu, juče je operisana na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS, ali predstoji joj i operacija presađivanja kože, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
DISKRETNI JUNACI Ne žele slavu, već da pomognu devojčici i njenoj majci

Petorica Minjinih spasilaca koji su, dok su radili na višespratnici na obližnjem gradilištu, ugledali buktinju i devojčicu na terasi koja doziva u pomoć, te pohitali da je izbave sa terase ispod njene, dan kasnije su presrećni što su spasli jedan ljudski život sigurne smrti. Dok su je spasavali, momci nisu mislili na sopstvene živote.

- Osećaj je neverovatan iako bi ono što smo uradili morao svako da uradi. Međutim, mnogi ljudi su iz svojih razloga nemo ili u čudu posmatrali i nisu preduzimali ništa dok smo mi poleteli da spasemo dete - kaže Pavle Gavura, koji je najviše rizikovao i, vezan, popeo se do terase da dohvati Minju.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Stan potpuno izgoreo

Gavura insistira da on nije najviše doprineo spasavanju tinejdžerke jer su njih petorica građevinaca disali jednom dušom i udruženo su delovali.

Apel donorima kože

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, objavio je juče na Tviteru da je devojci neophodan donor kože jer je na skoro trećini tela zadobila opekotine trećeg stepena.

- Minja ima 30 odsto opekotina trećeg stepena. Moraće hitno da se operiše. Molim vas, ko je u mogućnosti da donira kožu, neka se javi u Kliniku za opekotine, Zvečanska 9. Pomozite Minji, molim vas - napisao je Okanović.

- Dok sam visio, bio sam siguran da ćemo uspeti jer smo mi navikli da radimo na visini i ona je naš saveznik. Znao sam da, ako krenemo devojčica i ja da padamo, nas moji prijatelji Lazar Ereš, Nemanja Držajić, David Nika i Nenad Janković čekaju. Njen vapaj je bio jači od bilo kakvog straha. Pričala je da će da skoči i da gori i umire. Morali smo i psihološki da delujemo na nju - ističe skromni Gavura.

"VRATILI STE NAM VERU U LJUDSKOST"

O petorici heroja bruje društvene mreže, a javljaju se i građani koji bi da ih nagrade, što oni skromno odbijaju.

- Nismo to uradili zbog para, a verujemo da bi tako postupio svako na našem mestu - kažu uglas.

Njihov čin vratio je veru u ljudskost čitavoj naciji, vlada prava euforija, koja je heroje zatekla potpuno zbunjene. Na primer, jedna od poznatih kafana u centru Beogradu ih je na svom Instagram profilu pozvala da besplatno piju i jedu u znak zahvalnosti na nesebičan potez koji su napravili. Na ovu ponudu jedan od njih je odgovorio:

- Hvala vam puno, zaista, nadamo se da ćemo doći sa istom tom devojkom koju smo spasli, ona je zaslužila da živi.

- "Heroji", "Počastvovan sam što delim životni prostor sa ovakvim herojima. U poslednjem trenutku su spasli devojku sigurne smrti", "Momci, veliko herojsko delo ste uradili. Svaka vam čast! A danas je i veliki crkveni praznik. Svako dobro svakom od vas" - samo su neki od brojnih komentara na društvenim mrežama.

BILA SAMA U STANU

Zgarište koje je ostalo od stana koji je Minjina porodica iznajmljivala oko godinu dana od Svetlane Milošević, sestre poznatog kompozitora Saše Miloševića Mareta, juče su posetile brojne ekipe, EPS, Javno-komunalno preduzeće, koje odrađuju svoj deo posla, ali i brojne komšije koje su se nagutale dima. Heroji sa Dorćola su i juče radili na gradilištu, ali su apelovali i da se pomogne u obnovi izgorelog stana.

RepublikaFoto: printscreen
Spasavanje

Otac do neba zahvalan

Pavle Gavura kaže da je još iste večeri otac spasene Minje kontaktirao s njim i da mu je dugo iskreno zahvaljivao što su mu spasli ćerku.

- Čuo sam se sa ocem devojke. Izrazio je zahvalnost za naš ljudski postupak i pomoć i hvala mu na tome. Nisam znao šta da kažem, osim da svi čekamo da se Minja oporavi i da je to najbitnije - prepričao je Gavura.

- Apelujemo da ko god ima građevinsku ili neku drugu srodnu firmu da donira materijal za sređivanje stana. Takođe, trebalo bi da se napravi račun za nju ili na ime njene majke da joj sredimo stan, da, kada izađe iz bolnice, ima gde da se vrati. Naša firma će obezbediti dosta materijala i spremni smo da radimo sve što treba za Minju - kaže Lazar Ereš.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Nezvanično, devojka se tuširala kada je slavska sveća pala na stolnjak i zahvatila ga, a potom i nameštaj. Bila je sama u stanu u kojem je živela sa majkom, očuhom i dekom. Mama, inače doktorka, u vreme požara bila je u prodavnici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading