ATENTAT NA ARKANA, 20 GODINA OD PRESUDE GAVRIĆU: Stranci su mu dali jedno obećanje I ONO JE I DALJE NA SNAZI!

Autor: Mondo, Republika

Hronika

26.10.2020

08:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre tačno devetnaest godina beogradski sud osudio je Dobrosava Gavrića na 20 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana i još dve osobe u hotelu „Interkontinental" u Beogradu 15. januara 2001.

Arkan i Gavrić

U vreme ubistva Gavrić je imao samo 23 godine, od kojih je četiri bio aktivni policajac. Pola godine ranije, 1999, otvorio jebolovanje i tokom oporavka radio je kao pripadnik obezbeđenja "kod viđenijih beogradskih kriminalaca", kada je došao i u kontakt sa stranim službama.

Čim je u holu hotela "interkontinental" ispalio smrtonosne hice u Arkana i njegove prijatelje, Gavrić je pucao u vazduh, verovatno želeći da izazove dodatnu paniku kod prisutnih. Jedan metak je pogodio ženu koja je bila na privatnoj proslavi. Zvonko Mateović, Arkanov telohranitelj, u tom momentu je bio u jednom od hodnika hotela gde se nalazio butik u kojem je bila Ceca Ražnatović.

Otrčao je do hola i pucao u čoveka koji je bežao ka izlazu. Jedan metak, ispaljen sa skoro tridesetak metara, pogodio je Gavrića direkt u kičmu. Pao je u blizini vrata, ali je uspeo da ispuže i pobegne. Iste večeri policiji je stigla dojava da je u lozničku bolnicu primljen muškarac ranjen iz vatrenog oružja. Gavrića je neko odvezao do Loznice njegovom starom poznaniku doktoru Milomiru Vasiljeviću, koji je rekao da on tu povredu ne može da sanira i da mora što pre da bude prebačen u bolnicu. Kasnije će se saznati da je Gavrića ispred hotela pokupio saučesnik Milan Đuričić Miki, da ga je odvezao na Bežanijsku kosu gde su ih sačekali Dragan Nikolić Gagi i Zoran Nikolić Pegla.

 

Oni su umešali još nekoliko pripadnika podzemlja da Gavrića prebace u Loznicu, a njih preko Drine u Republiku Srpsku. Na sudu je utvrđeno da ti ljudi nisu imali saznanja o planu da se likvidira Arkan, pa su osuđeni za pomaganje izvršiocima posle učinjenog krivičnog dela.

Bez obzira na to što su optuženi sve vreme insistirali na svojoj nevinosti, prva presuda im je izrečena 2001, kada je Gavrić dobio 20 godina, Miki i Gagi po 15 godina zatvora, a ostali pomagači osuđeni su na kazne od tri do šest godina.

Gavrić je nekoliko godina nakon izricanja presude pobegao u Južnoafričku republiku, kazna zatvora mu je drastično uvećana, a do dana današnjeg nije izručen našoj zemlji, iako je sud Južnoafričke Republike odluku o tome doneo u februaru ove godine. 

Iako mu je Ustavni sud te zemlje rezervisao kartu za Srbiju, Gavrić se još uvek bori za dobijanje političkog azila. Sve vreme se nalazi u zatvoru „Helderstorm" u blizini Kejptauna, na zapadu zemlje.

 

Imajući u vidu da je na Zapadu ubistvo Arkana dočekano s odobravanjem, prisutne su spekulacije da se namerno odugovlači sa izručenjem.

Takođe, postoje i indicije da su u pozadini atentata u "Interkontinentalu" stajale strane obaveštajne službe koje strahuju šta bi Gavrić mogao dodatno da kaže. Njihova praksa je da čuvaju svoje agente koji su izvršili određene usluge i uspunili zadatak. Vrlo je verovatno da je to obećano pre atentata na Arkana i da je obećano-ispunjeno.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading