(VIDEO) SERIJA LIKVIDACIJA DEVEDESETIH POČELA UBISTVOM BADŽE: Ni dan danas OVI atentati nisu rešeni, OVO JE RAZLOG!

Autor: kurir.rs, Republika

Hronika

24.10.2020

07:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši operativac DB Božidar Spasić ne isključuje mogućnost da je motiv atentata na Kundaka, ali i Badžu i Petrovića bio slabljenje države i da je njima rukovodila neka inostrana služba.

RepublikaFoto: youtube.com/RUDAR 7
Ubistvo Badže

Krvava serija ubistava ljudi iz bliskog okruženja bračnog para Milošević-Marković u drugoj polovini devedesetih počela je likvidacijom Radovana Stojičića Badže marta 1997. godine. Za njom su usledila ubistva Vladimira Kovačevića Trefa, Zorana Todorovića Kundaka, Živorada Žike Petrovića...

I u Kundakovom i u brojnim drugim slučajevima, za koje se i danas veruje da su bili politički motivisani zločini, izvršioci, niti nalogodavci ni posle duže od dve decenije nisu otkriveni.

 

Iako je svojevremeno Dušan Mihajlović, kao ministar policije u vladi Zorana Đinđića, ponudio nagradu od 300.000 tadašnjih nemačkih maraka za informacije koje bi pomogle da se reše zločini, većina njih ostala je bez epiloga.

- Kod ovakvih ubistava, za koja je i posle 20 i više godina čak i motiv ostao nepoznat i do njega ne može da se dođe, jasno je da iza njih stoji neka služba. Princip je isti, kod Badže se potura teza o švercu cigareta, kod direktora „Jata” nekakvi koferi i iznošenje novca na Kipar, kod Kundaka poslovi u kojima je učestvovao, a zapravo sve ukazuje na to da je onaj ko je pripremao ubistva unapred razmišljao o tome u kom pogrešnom pravcu da usmeri istragu - smatra bivši operativac DB Božidar Spasić.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Boža Spasić

Prema njegovim rečima, isti model koji je primenjen gotovo u svim likvidacijama ukazuje na to da iza njih stoji „neka strana služba”.

- Svako od ovih ubistava destabilizovalo je državu iz korena. Upravo je to i bio cilj onoga ko ih je organizovao - dodaje Spasić.

On navodi da se ubistvo Zorana Todorovića Kundaka, u odnosu na ostala ne manje značajna, izdvojilo po tome što je on bio jedan od najbližih saradnika Mirjane Marković.

- Talas ubistava u kom nisu stradali samo političari već i policijski funkcioneri, ali i biznismeni u Srbiji nezapamćen je možda ne samo na Balkanu već u Evropi - navodi Spasić i smatra da je možda likvidacija Kundaka bila zapravo poruka supruzi Slobodana Miloševića.

- Ne bih isključio mogućnost da je postojala posebna vrsta ljubavi između nje i ubijenog, jer je on bio izvor finansiranja njene stranke, a pre svega joj je bio dobar prijatelj, i da je to bila lekcija za nju. Neko je možda želeo da joj poruči: „Ma koliko moći mislila da imaš, uvek možemo da ti se približimo” - zaključuje bivši operativac DB.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading