GRAĐANI I POLICIJA SPASILI DETE! Zaključao ćerku u automobilu i otišao u kladionicu da gleda utakmicu

Autor:

Hronika

24.10.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slađan M. (45) iz Vranja s boravištem u Novom Sadu uhapšen je preksinoć oko 22 sata, pošto je policija njegovu dvogodišnju ćerku Leu zatekla samu zaključanu u automobilu. Policajci su otkrili da je Slađan posle 19 sati otišao u nekoliko stotina metara udaljenu kladionicu da gleda Zvezdine fudbalske i košarkaške utakmice. Njegovo dete je ostalo bez nadzora u kolima skoro tri sata. Policija je odmah ustanovila i da je za Slađanom raspisana poternica za raniji prestup.

Foto: Ilustracija

- Slađan je u trenutku dok je policija za njim tragala opušteno gledao utakmicu u kladionici na drugom kraju ulice, kao da u kolima nije ostavio samu malu devojčicu. Policajci su bili šokirani kada su zatekli dete bez ikakvog nadzora odrasle osobe i odmah su preko registracije automobila počeli da tragaju za vlasnikom automobila. Nadali su se da će se svakog časa pred njim pojaviti majka ili otac, ali to se nije događalo. Kad su ipak stigli do Slađana, on je pokušao da se opravda da je samo nakratko ostavio dete samo, ali policija je saznala da je čitavu utakmicu odgledao u kladionici - kaže izvor Srpskog telegrafa.

U saradnji sa Centrom za socijalni rad policajci su devojčicu vratili majci, a njenog oca Slađana odveli u pritvor, budući da je za njim već bila raspisana sudska poternica.

 

 

 

Slađan će u najkraćem roku biti saslušan u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu za krivično delo zapuštanje i zanemarivanje deteta jer po zakonu deca predškolskog uzrasta ne smeju ostati bez nadzora odrasle osobe. Policija mu je odmah izrekla dve hitne mere - privremeno udaljenje iz stana i zabranu prilaženja i kontaktiranja sa detetom.

Psiholog Ivana Lukić za Srpski telegraf kaže da je nedopustivo ostaviti dete u kolima jer nije bezbedno čak ni na minut.

Slađan M. branio se da je dvogodišnju Leu ostavio samo nakratko, iako je bio odsutan tri sata. Devojčica vraćena majci, a nesavesnom ocu zabranjen kontakt s detetom

- Osim što je protivzakonito, ostavljanje dece u kolima nikako nije bezbedno, čak ni na "minutu", a kamoli na tri sata. U tom minutu mogu da stradaju deca mlađa od tri godine, a dok starija deca, čak i tinejdžeri mogu da stradaju ukoliko su duže ostavljeni sami i pod ključem. To je vrlo traumatično iskustvo za svaki uzrast i roditelji bi morali da budu svesni toga, bilo da su zaključani ili otključani - ističe psiholog. Lukićeva kaže da nema mnogo razlike u tome da li je dete u kolima ostavljeno pod ključem ili ne.

 

 

 

- Ukoliko je auto otključan, deca mogu da izađu iz njega i da stradaju u saobraćaju, dok u zatvorenim kolima može da ih odnese pauk ili da budu oteta tokom krađe automobila, kao što smo imali slučajeve da radnici pauka ili lopovi ne primete decu na zadnjem sedištu auta. Takođe, u situacijama kad roditelji ostavljaju decu u kolima, ona su najčešće parkirana nepropisno i samim tim u većem riziku da budu udarena, a posledice sudara mogu biti pogubne po dete - nabraja samo neke od rizika psiholog Ivana Lukić.

Robija za nesavesne roditelje

Prema domaćem krivičnom zakonu, roditelj, usvojilac, staralac ili drugo lice koje grubim zanemarivanjem dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara može biti kažnjen zatvorom do tri godine. Ukoliko dete pak umre u zaključanom automobilu, to bi se tretiralo kao napuštanje nemoćnog lica i roditelj bi mogao da dobije do osam godina zatvora.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading