Crna lista proširena za još 92 pedofila: Žrtve se ohrabrile da prijavljuju slučajeve, policija usavršila načine potrage

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Hronika

12.10.2020

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji su za godinu dana registrovana još 92 pedofila i trenutno je u registar upisan 371 pedofil.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Igor Jurić

Broj pedofila u Srbiji upisanih u registar koji predviđa tzv. Marijin zakon za godinu dana povećan je za skoro 100 osoba, pokazuju poodaci Uprave za izvršenje krivicncih sankcija Ministarstva pravde, piše Politika.

Dok je u oktobru prošle godine u evidenciji bilo 279 pedofila, prema poslednjim podacima, ta crna lista proširena je za još 92 imena.


Svi oni su pravosnažno osuđeni za neko od krivičnih dela protiv polne slobode nad maloletnicima.

Taj registar donet je u septembru 2015. godine i od tada je lista rasla geometrijskom prograsijom.

Početkom prošle godine u evidenciji je bilo 96 imena da bi se taj broj do oktobra iste godine utrostručio.

Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić kaže da je taj broj samo jedna kap u moru i smatra da je to tek stoti deo stvarnog broja počinilaca takvih krivičnih dela.

 


Dodaje da su se žrtve ohrabrile da takve slučajeve prijavljuju, kao i da je policija je uradila dobar posao u smislu otkrivanja pedofila sa društvenih mreža.

Policija je usavršila načine takvih potraga i zbog toga je broj u registru sada veći, kaže Jurić.

Inače osuđenima zbog krivičnih dela protiv polne slobode nad maloletnicima zabranjeno je da posećuju vrtiće i škole. Oni su, takođe, u obavezi i da posećuju profesionalna savetovališta i ustanove.

Zbog zakona koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti i tajnosti podata, imena pedofila iz tog registra nisu dostupni javnosti.

Podaci se daju sudu, javnom tužiocu i policiji. Takođe, uz obrazloženi zahtev,oni se mogu dostaviti i državnom organu, predzeću, drugoj organizaciji ili preduzetniku, ako još traju pravne posledice osude i ako za to postoji opravdani interes zasnovan na zakonu, kažu Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Dodaju i da se podaci iz ove posebne evidencije mogu dati i inostranim državnim organima, u skladu sa međudržavnim sporazumom.

Državni i drugi organi kao i pravna lica ili preduzetnici koji rade sa maloletnicima dužni su da zatraže podatak, da li je osoba koja treba da zasnuje radni odnos kod njih, odnosno obavlja poslove sa maloletnicima, upisana u registar pedofila.

Za počinioce tih krivičnih dela koji su odslužili kaznu primenjuje se i mera obaveznog javljanja organu policije i organu Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (povereničkoj kancelariji koja se bave sprovođenjem i kontrolom).

 


Oni su posle izdržane kazne zatvora dužni da se javljaju policiji i povreniku svakog meseca, najkasnije do 15. dana u mesecu.

Ukoliko to ne rade, poverenik obaveštava sud o tome, kažu u Upravi.

Pedofilima sud ne može ublažiti kaznu niti se oni mogu uslovno otpustiti.

U poslednjih mesec dana u Srbji je zabeleženo nekoliko slučajeva krivčnih dela protiv polne slobode nad maloletnim osobama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading