Ponovljeno suđenje za ubistvo novinara Ćuruvije počelo je danas: Optuženi negirali krivicu

Autor: Tanjug, republika.rs

Hronika

05.10.2020

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ponovljeno suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, počelo je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu, čiju je prvostepenu presudu nedavno ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Foto: Ilustracija

Ponovljeni proces krenuo je glavnim pretresom, bez pripremnog ročišta, a trebalo bi da se održi i sutra i u petak.

Suđenje se ponovlja tadašnjem šefu resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću, tadašnjem šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću, kao i pripadniku rezervnog sastava DB Miroslavu Kuraku i operativcu DB-a Ratku Romiću.

Tokom izjašnjavanja o krivici Marković je rekao da je optužnicu razumeo, ali da ono što u njoj piše nije tačno.

Krivicu su negirali i Radonjić i Romić, dok je Kurak u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

RepublikaFoto: Printskrin
Radomir Marković

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 7. septembra prvostepenu presudu za ovo ubistvo sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj, kao i dodavanjem radnji optuženima za koje se ne terete optužnicom tužilaštva za organizovani kriminal.

Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo NN lice, a DB-ovci za to pripremili "teren".

Tužilaštvo je ostalo pri navodima svoje optužnice da je ubistvo Ćuruvije počinjeno po nalogu nepoznate osobe iz vrha tadašnje vlasti, kao i da je Marković za to angažovao Radonjića, a on Romića i Kuraka, koji je označen kao neposredni izvršilac.

Pred početak ponovljenog sudenja, predsednica tročlanog sudskog veća sudija Snežžana Jovanović zatražžila je od tužilaštva i odbrane da se izjasne da li sumnjaju u pristrasnost veća koje je donelo prvu, sada ukinutu, presudu.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Milan Radonjić

Niko nije tražio ni njeno, niti izuzeće ostalih članova sudskog veća.

Apelacioni sud je naložio da prvostepeni sud u ponovljenom postupku otkloni sve nedostatke i povrede na koje mu je ukazano, te da postupi po njegovim primedbama.

Romić i Radonjić su u kućnom pritvoru već više od tri godine, a prethodno su po tri bili u pritvoru, od hapšenja 2014.godine.

Marković u zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine.

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Mesto na kom je Ćuruvija ubijen

Kuraku se ponovo sudi u odsustvu jer se nalazi u besktvu i za njim je na snazi crvena poternica Interpola.

Iz ukinute presude proizlazi da je vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine ubilo NN lice, a da su mu osuđeni pripadnici nekadašnje Državne bezbednosti pomagali u pripremi ubistva.

Naime, umesto Miroslava Kuraka koji se u optužnici pominje kao direktni izvršilac ubistva, on u ukinutoj presudi nije pomenut kao takav, već nepoznato lice (NN), čiji identitet nije utvrđen.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Ratko Romić

Nasuprot ukinutoj presudi, u optužinici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Miroslav Kurak, a da mu je saučesnik bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je na Uskrs 1999. godine, u dvorštu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa", a sa njim je tada bila Branka Prpa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading