Zbog ovoga će Srbija večno pamtiti svoje heroje: Piloti odbacili rezervoar da ne spale celo selo

Autor: Informer, Republika

Hronika

27.09.2020

22:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mala visina leta između 200 i 400 metara, kao i rizičan manevar avionom MiG-21, bili su kobni po pilote majora Dejana Krsnika (49) i kapetana prve klase Zvonka Vasiljevića (43) koji su se u petak srušili u selu Brasina kod Malog Zvornika. Hrabri piloti su prilikom rušenja odbacili rezervoar sa gorivom i napravili očajnički manevar avionom samo da bi izbegli rušenje na kuće, tvrde izvori. Time su praktično dali svoje živote da bi spasili ljude na zemlji.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Dejan Krsnik i Zvonko Vasiljević

Kako navode, ovo su preliminarni rezultati tragične nesreće u kojoj su izginuli iskusni piloti Vojske Srbije.

- Tokom uviđaja pronađen je uređaj za beleženje parametara leta iz Miga 21. to je uređaj sličan "crnoj kutiji" u civilnim avionima samo što ne beleži komunikaciji sa pilotima. uređaj nije pretrpeo znatna oštećenja pa će veštaci moći da utvrde tačnu brzinu i visinu aviona u trenutku neposredno pre pada, ali prvi rezultati govore da je avion u kritičnom trenutku leteo između 200 i 400 metara nadmorske visine - rekao je izvor.

 

MiG-21 je kobnog jutra oko devet sati poleteo sa vojnog aerodroma u Batajnici i krenuo prema Donjoj Borini, rodnom selu kapetana Vasiljevića koje se nalazi odmah pored Brasine.

- Vasiljević je preletom preko rodnog sela hteo da pozdravi porodicu i komšije. Dva puta su on i Krasnik nadleteli Donju Borinu, a onda su napravili manevar u kom su izgubili silu uzgona, što znači da više nisu mogli da se vinu u visinu. Važno je napomenuti da su ti borbeni manevri izuzetno opasni na malim visinama. Kad su videli da je rušenje neminovno piloti su odbacili rezervoare sa gorivom da prilikom pada ne izazovu požar koji bi spalio selo. istovremeno su nakrivili avion kako bi on preleteo i susedno selo Brasinu i srušili su se na njivu. Može se reći da su piloti izginuli da spasu ljude na zemlji - rekao je izvor.

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prekjuče zajedno sa načelnikom Generalštaba Milanom Mojsilovićem, komandantom Ratnog vazduhoplovstva Duškom Žarkovićem i komandandom 204. vazduhoplovne brigade Branetom Krnjajićem posetio je porodice poginulih pilota.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading