OTAC POGINULOG PILOTA KRSNIKA: Nadao sam se da je Dejan uspeo da iskoči iz aviona!

Autor:

Hronika

28.09.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na rasvetljavanju uzroka koji su prošlog petka, oko devet sati ujutru doveli do pada aviona mig-21 kod Malog Zvornika, prilikom kojeg su stradali piloti major Dejan Krsnik (49) i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević (43), intenzivno rade dve komisije. Ministar odbrane Aleksandar Vulin otkrio je da je pronađen snimač parametara leta palog aviona, tzv. crna kutija, koja će pokazati na kojoj visini je avion leteo i kojom brzinom, a uz to se proučavaju i drugi materijalni dokazi, kako bi zaključci istrage u najkraćem roku bili dostavljeni tužilaštvu.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
OTAC POGINULOG PILOTA Stjepan Krsnik

Porodice poginulih pilota još su u šoku zbog iznenadnih gubitaka, ali dostojanstveno oplakuju svoje heroje. Prema rečima komšije porodice Krsnik, major Dejan je na poslednji let otišao u zadnji čas da zameni kolegu, budući da je taj petak trebalo da bude njegov slobodan dan. Otac stradalog majora, od kojeg je sin nasledio ljubav prema avionima, Stjepan Krsnik otvorio je dušu i ispričao da je njegovu suprugu i njega dotukla smrt sina jedinca, sa kojim su bili izuzetno vezani iako su oni živeli u Kraljevu, a on sa porodicom u Zemunu.

- Kobnog jutra pozvao nas je moj šurak jer je na TV video da je pao mig-21 i istog trenutka sam predosetio da je to avion u kojem je bio naš sin, naša nada i sreća. Znao sam da je moj sin Dejan bio u palom migu, ali sam do zadnjeg trena verovao da se katapultirao. Uvek sam mu pričao: "Je*eš avion, napraviće se novi, ti iskači kad je gusto". Slušao me je, ne znam šta se sada dogodilo?! - u neverici kaže potreseni otac.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Dejan Krsnik

- U četvrtak uveče sam se sa njim čuo i znao sam da treba da leti. Zvao sam Dejana na mobilni i već je bio nedostupan. Uključili smo TV i pratili sve vesti i do zadnjeg trenutka sam se nadao da se moj sin katapultirao. Zvao sam njegovu ženu našu snajku Gocu da je pitam šta je sa Dejanom, ali ona još nije znala ništa o nesreći, sve dok po nju nisu došli na posao da je odvedu kući i saopšte joj crne vesti. Od šoka nisam mogao da nađem brojeve Dejanovih drugara - priča za Srpski telegraf otac stradalog pilota Krsnika, koji je i sam vazduhoplovac, sada u penziji.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Zvonko Vasiljević

Zvonko poslednji let posvetio majci

Porodica pilota Zvonka Vasiljevića spremala se za veridbu njegovog rođenog brata, koji je tim povodom došao iz Rusije pre nekoliko dana. Da tragedija bude veća, poslednje trenutke leta aviona u kom je bio pilot Vasiljević ispratila je njegova majka Mara. Poslednji prelet mig-21 sin je njoj posvetio, nadlećući s kolegom rodnu kuću u selu Donje Borine.

- Pola sata pre leta Zvonko me je pozvao i rekao da izađem na terasu, da će leteti iznad naših kuća - ispričala je njegova majka Mara.

- Čekala sam ga. On je naš ponos i dika u svakom smislu, i kao dete, i kao čovek, i kao pilot - istakla je ona, a otac Dragan nastavio ponosno:

- Ko zna koliko puta mi je govorio da nikad, ni po koju cenu, ne bi ostavio nekoga u avionu, a on sam da se katapultira. Nikada, naglašavao je, ne bi to učinio jer ga krasi snažan moral, profesionalnost i čovekoljublje.

OSTVARIO JE SAN

Zbog oca je Dejan zavoleo avione i vojsku, a i unuk Luka ide istim stazama iako su, kaže deda, uvek svesni životnog rizika.

- Živeli smo u Zagrebu i moj Dejan se sa pet godina slikao u mig-21 i još otad sanjao da vozi tu letelicu. Ostvario je san i bio jedan izvrstan pilot i čovek. Bio je najbolji sin, najbolji muž i najbolji otac. Bio je odlikaš i nastavnik letenja i sanjao je da, i kad uskoro ode u penziju, nastavi da radi. Radio je koliko god je mogao da zaradi za školovanje sina na Akademiji za pilote u Vršcu. Sada je na nama da ispunimo taj zadatak - zaključio je Stjepan.

U požaru koji je izazvan padom letelice u punoj brzini povređen je i Vitomir Tanasković (59), vlasnik imanja na koje se obrušio vojni vazduhoplov. On je sa teškim opekotinama, na grudnom košu, glavi i rukama, zbrinut u lozničkoj bolnici, gde je zadržan na lečenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading