NASTAVLJA SE POTRAGA ZA OKORELIM UBICOM: Likvidacija Strahinje Stojanovića plaćeno 300.000 evra

Autor:

Hronika

24.09.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milivoje Lovrenović (50), bombaš koji je osumnjičen da je postavio bombu koja je ubila Strahinju Stojanovića (30) u Novom Beogradu 13. septembra, dobio je za taj posao čak 300.000 evra, saznaje Srpski telegraf. Lovrenović je tako unovčio znanje stečeno na ratištu.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ/instagram.com/soniasuarezgmz/facebook.com/Srpskainfo.com
Ubica Milivoje Lovrenović nalazi se u bekstvu

- Postaviti eksplozivnu napravu na taj način ne može svako, to zahteva priličnu veštinu, znanje, ali i praksu. Čovek koji je to uradio prošao je vojnu ili policijsku obuku, usmeriti tako mlaz eksplozije, ka grudima žrtve da bi stradala pluća i postaviti bombu da otkine noge nije jednostavno. Pogotovo ako se ima u vidu da u plastičnom eksplozivu nema gelera, to nije ručna ili kasetna bomba, to je nešto što mora da se ručno napravi - kaže sagovornik Srpskog telegrafa, stručnjak za eksplozive koji je insistirao na anonimnosti.

 

 

 

TARIFA ZAVISI OD METE

Cenu likvidacije, osim znanja, formira i meta. Nije isto ubiti nekog neželjenog svedoka ili poslovnog partnera koji ne očekuje napad i okorelog mafijaša koji ima jako obezbeđenje ili je oprezan i pažljiv. Da zaraćeni narko-klanovi ne štede novac za uklanjanje konkurencije ili likvidaciju izdajnika u sopstvenim redovima, pokazuje i primer iz Crne Gore, gde je utvrđeno da je ubistvo Saše Klikovca 18. jula u Podgorici, člana "kavačkog klana", plaćeno 100.000 evra. Za to ubistvo osumnjičeni su "škaljarci" Miloš Marković (31) i Marko Šuković (29). U Crnoj Gori, u Nikšiću, uhapšena su i dva Kolumbijca, najamnika, koji je trebalo da ubijaju po toj državi, ali i po celom Balkanu.

KAKO SE KREĆU CENE LIKVIDACIJA

RepublikaFoto: pixabay.com

- do 50.000 nižepozicionirani članovi klanova

- 50.000-100.000 srednje važne mete

- od 100.000, pa do milion evra i više krupne ribe i vođe klanova

- Cenu ubistva određuje meta, a klanovi su u stanju da plate basnoslovne sume. Takođe treba imati u vidu i da je cena plaćenog ubistva skočila jer je dosta njih pohapšeno. Ozbiljni igrači traže od 50.000 evra, pa naviše. Ubistvo pištoljem je jeftinije jer to ne zahteva previše znanja, dok su ubice koje koriste eksploziv na ceni jer su stručnije. Nažalost, eksploziva i oružja na našim prostorima ima i previše, a ima i ljudi koji su spremni i sposobni da ih iskoriste - kaže za Srpski telegraf bivši operativac Državne bezbednosti Božo Spasić.

Rekorder od pola miliona

RepublikaFoto: Uprava carina

Za ubistvo jednog visokopozicioniranog člana kriminalne grupe na jednoj planini dato je 500.000 evra, a za ubistvo člana porodice funkcionera policije 200.000 evra, rečeno je na konferenciji za novinare u Podgorici povodom hapšenja osumnjičenih za ubistvo Saše Klikovca.

POSEBNA PORUKA

Prema njegovim rečima, likvidacija bombom se više plaća jer to šalje i posebnu poruku suparničkom klanu ili izdajnicima.

Plastični eksploziv za bagatelu

RepublikaFoto: youtube.com/ DealeXtreme DV

Prema nekim informacijama, na Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini, nije prevelik problem kupiti plastični eksploziv, uglavnom preostao iz rata, potrebno je samo znati prave ljude. Ni cena nije previsoka, navodno kilogram plastičnog vojnog eksploziva košta samo 30 evra.

Za Milivojem Lovrenovićem raspisana je međunarodna poternica, a policija nastavlja istragu da bi identifikovala i privela pravdi i naručioca likvidacije na Novom Beogradu. Strahinja Stojanović ubijen je 13. septembra oko podneva u detonaciji bombe postavljene pod njegov terenac BMW X5. S njim u vozilu bila je i njegova devojka Sonja Suarez Gomez (45), koja je tom prilikom lakše povređena.

Smrtonosne greške

- Strahinja Rašeta 2008. godine pokušao da podmetne bombu pod terenac mercedes ML, ali je motor bio još topao i eksploziv je aktiviran prerano. Rašeta je poginuo na licu mesta

- Budvanin Ivan Kontić (32) poginuo je 2002. godine pokušavajući da postavi paklenu napravu pod audi A6 u centru Beograda, u Ulici cara Lazara

- U Nišu je davne 1997. godine poginuo pripadnik 63. padobranske brigade Siniša Ćurčić, koji je pokušao da podmetne eksploziv pod jedan automobil

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading