Advokati osporavaju presudu napadačima Borka Stefanovića: Ovo je odmazda, sudiji ne bih dao više da sudi

Autor:

Hronika

22.09.2020

16:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, Borko Stefanović, nezadovoljan jučerašnjom presudom trojici muškaraca koji su ga 23. novembra 2018. godine napali pred stranačku tribinu Levice Srbije, za portal Republika oglasili su se brojni pravnici koji kažu da je napravljen presedan i da je presuda sramna!

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Borko Stefanović

Stefanović tvrdi da su tužilac i sud u Kruševcu bili pod političkim pritiskom i da je on žrtva "bestijalnog napada batinaša i kriminalaca bliskih SNS".

- Sud, a i tužilaštvo, rukovodili su se kaznom na ivici zakonskog minimuma. Deluje da je sud ignorisao činjenicu da ne postoji nijedna olakšavajuća okolnost. Po zakonu su Danijel Gmijović i Marko Živković mogli dobiti pet godina, a Miloš Šaponjić čak osam do deset godina, zato što je napao i policajca. Ali, to su samo moje sumnje koje ne mogu dokazati - izjavio je Stefanović.

Nasuprot Stefanoviću, veliki broj advokata tvrdi da su izrečene kazne njegovim napadačima preterano visoke i nerealne i da dovode u pitanje objektivnost suda. 

- Za 38 godina moje sudske prakse nisam video takvu strogoću u odmeravanju kazne za nasilničko ponašanje. Još nije zapamćeno da neko za nanošenje lakih telesnih povreda dobije kaznu od četiri, odnosno tri po godine zatvora. To je odmazda, a ne kazna prema tim ljudima. Sudiji koji je doneo ovakvu prsudu ne bih dao više da sudi  - izričit je advokat Svetozar Vujačić.

 

On napominje da su napadači svakako za osudu, ali da zaslužuju daleko manje kazne koje su kroz istoriju za ista ili slična dela u 70 odsto slučajeva bile uglavnom uslovne. 

Sa kolegom Vujačićem složio se i advokat Nemanja Vlček iz kancelarije "Aleksić sa saradnicima" pozivajući se takođe na sudsku i neuslađenost datog slučaja sa njemu sličnim, odnosno istovetno klasifikovanim.

- Ukoliko me pitate da li je kazna koja je u konkretnom slučaju izrečena okrivljenima stroga, odgovaram Vam da jeste stroga i po visini i po meri. Ovo kažem imajući u vidu zakonske odredbe ali i sudsku praksu. Sud učiniocu krivicnog dela odmerava kaznu u granicama koje su propisane zakonom za to delo. Za krivčna dela koja se okrivljenima u konkretnom slučaju stavljaju na teret, može se izreći i uslovna kazna zatvora pa sama činjenica da je sud izrekao kaznu efektivnog zatvora u tolikom trajanju govori u prilog tome da kazne jesu visoko odmerene- kazao je Vlček.  

Ipak, mladi advokat je na kraju upozorio "dežurne kritičare"da bi bilo dobro pre iznošenja stava znati sve okolnosti koje utiču na izricanje kazne.

- Sud učiniocu krivičnog dela odmerava kaznu u granicama koje su zakonom propisne za to delo, imajući u vidu svrhu kažnjavanja i uzimajći u obzir sve okolnosti koje utiču da kazna bude manja ili veća, međutim te okolnosti su poznate samo učesnicima postupka pa se ne bih mogao detaljnije izjašnjavati o tome - zaključio je advokat Vlček. 

 


Podsetimo, Šaponjić, Živković i Gmijović su 23. novembra 2018 godine, napali Borka Stefanovića, Bobana Jovanovića iz Kruševca i policajca Dejana Palibrka, ispred MZ Rasadnik u Kruševcu. Palibrk je na licu mesta prepoznao Gmijovića i Živkovića, a i sam je zadobio lakšu telesnu povredu, kada je sprečio Šaponjića da udari Stefanovića koji se nalazio na zemlji.

Sudsko veće Višeg suda u Kruševcu osudilo je Miloša Šaponjića na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora, a Marka Živkovića i Danijela Gmijovića na tri i po godine zatvora zbog napada na potpredsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića 2018. godine.

Sudija je optuženima pri izricanju presude rekao da su imali i neku vrstu benefita, s obzirom na to da je Zakon o javnim skupovima u međuvremnu dorađen, te da se incident dogodio nešto kasnije, bili bi osuđeni na mnogo duže zatvorske kazne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading