Incident na Novom Beogradu: Radnik katastra napao advokate, sa povredama završili u Urgentnom centru

Autor: Tanjug, republika.rs

Hronika

04.09.2020

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Advokati Dragoslav Ljubičanović i Stefan Stojkov napadnuti su danas u Katastru u Ulici omladinskih brigada na Novom Beogradu, odakle su zbog zadobijenih povreda prebačeni u Urgentni centar.

RepublikaFoto: youtube.com/Potrošački savetnik
Foto: Ilustracija

Njih je nakon rasprave oko ulaska u katastar na zakazani termin obojicu udario službenik katastra, a Ljubičanović, koji je inače sekretar Advokatske komore Beograd, od udarca je izgubio svest.

Oba advokata se trenutno nalaze na lekarskom pregledu u Urgentnom centru, a ovim povodom reagovao je i predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Viktor Gostiljac.

- Odmah po dobijanju pisanog dopisa o ovom događaju od kolega, AKS će zahtevati od katastra obašnjenje u vezi sa svim okolnostima ovog napada na naše kolege, koje su završile u Urgentnom centru - rekao je Gostiljac Tanjugu.

Ovo što se desilo, kako je dodao, možda nije iznenađenje jer se radi o Katastru, službi koja, prema njegovim rečima, možda trenutno predstavlja najneefikasiju kariku u državnom sistemu.

- To je hermetički zatvoren sistem bez svake kontrole, gde građani teško dolaze do ostvarivanja svojih prava - naveo je Gostiljac, ukazujući da se ovaj slučaj i vremenski poklopio s namerom Komore da o problemima funckionisanja službe katastra obavesti i javnost i naležne organe.

 

Rad katastra i sve manjkavosti njegovog postupanja u naredom periodu će biti, kako je naveo, predmet naročite pažnje Komore, jer je ovo što se desilo kolegama samo posledica "dugogodišnjeg osionog ponašanja koje se oseća u radu i postupanju kratastra".

O napadu su obavešteni policija i tužilaštvo.

Udruženje sudija i tužilaca traži hitnu reakciju nadležnih

Udruženje sudija i tužilaca Srbije osudilo je danas napad na advokate u Katastru na Novom Beogradu i zatražili hitnu reakciju nadležnih organa.

- Najoštrije osuđujemo kao bezuman čin nasilja službenika katastra na Novom Beogradu prema kolegi Dragoslavu Ljubičanoviću, sekretaru Advokatske komore Beograd - navodi u saopštenju ovo strukovno udruženje.

 

Ističe se da nasilničko ponašanje pojedinaca i upotreba fizičke sile, kao način za rešavanje problema, nikada nije i neće biti prihvatljiva u savremenom društvu, te da je jako važno da se na odgovarajući način sankcionišu i da pravosuđe zaštiti građane od onih koji se odluče da sami dele pravdu.

UST očekuje maksimalne sankcije koje će sprečiti svako dalje nasilje, odnosno ostvariti svrhu generalne prevencije, navodi se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading