NAJMOĆNIJA BALKANSKA KOKAINSKA BANDA HARA PLANETOM! Ovo su sve tajne klana "Amerika"

Autor:

Hronika

02.09.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa "Amerika" jeste najdugovečniji, verovatno najmoćniji, ali i najmisteriozniji kriminalni klan s Balkana čiji članovi više od dve decenije švercuju kokain iz Južne Amerike u Evropu. Sumnja se da su umešani u seriju ubistava na Balkanu, ali nijedno od njih nije rešeno. Klan vodi Mileta Miljanić, a desna ruka mu je Zoran Jakšić.

Miletu Miljanića, američkog državljanina rođenog u BiH, potražuje Italija jer je iz te zemlje pobegao pre nego što je odslužio kaznu za šverc kokaina. Protiv njega postoji i optužnica u Njujorku, takođe za šverc droge, mada suđenje nije nikada počelo.

Slobodno putuju

Ipak, ovog vođu grupe "Amerika", mreže za trgovinu drogom koja operiše na najmanje četiri kontinenta, lako je pronaći.

Miljanić se i ne trudi da se sakrije, živi u Njujorku, a njegovo prezime istaknuto je na zvonu ispred ulaznih vrata kuće u kojoj živi.

ĐINĐIĆ NA METI

Nakon što je Slobodan Milošević skinut s vlasti 2000. godine, vlada predvođena Zoranom Đindićem planirala je uvođenje novih specijalizovanih institucija za obračun sa kriminalom - specijalnog tužilaštva i suda.

RepublikaFoto: Đ. Kojadinović
Željko Maksimović

Sredinom 2002. godine u toku noći u Beogradu ubijen je general policije Boško Buha na parkingu kod hotela "Jugoslavija". Za ubistvo je optužen Željko Maksimović zvani Maka, istaknuti član klana "Amerika", i još četvorica kojima je pripisano i planiranje likvidacije premijera Đinđića. Plan je bio da se na njegovo mesto dovede Vojislav Koštunica jer je grupa imala svoje ljude u njegovom okruženju, kako tvrdi tužilaštvo.

- Mora Ošticava (Koštunica) da dođe i da postavi novi kurs, a Zrika (Đindić) ide i verovatno da će ga još u glavu popiti (...) Mora da bude perušanje (ubijanje) - čuje se kako Maka govori u jednom razgovoru koji je policija prisluškivala, u kom još kaže i da Koštunica nije svestan tog plana:

- Ma, on i ne zna. Mi ubacujemo sve okolo njega.

Mesecima kasnije, u martu 2003. godine, Đinđić je ipak ubijen, ali to nije učinila grupa "Amerika", već njihovi suparnici "zemunski klan".

Redovno posećuje Srbiju i poslednji put je ovde boravio prošlog meseca, kako se vidi na Instagram profilu njegove supruge, na kom je mnoštvo njihovih zajedničkih fotografija sa putovanja po Srbiji i Americi, ekskluzivno je objavio KRIK.

Dokumenta do kojih su došli OCCRP, KRIK i češki medij Investigace svedoče da je grupa "Amerika" aktivna gotovo dve decenije u desetinama država širom sveta, tokom tog perioda u različitim zemljama zaplenjeno je više od pet tona kokaina koji je pripadao nekom od članova ove grupe i izvršena su ubistva koja su se dovodila u vezu sa njom. Od kraja devedesetih saradnici grupe "Amerika" hapšeni su i osuđivani u Srbiji, Crnoj Gori, Nemačkoj, Italiji, Grčkoj, Poljskoj, Južnoj Africi, Argentini i Peruu.

Za sve te godine, međutim, Miljanićeva sloboda nije dovođena u pitanje u Beogradu i u Njujorku.

OSNIVAČI I VOĐE

- Emigrant Boško Radonjić sedamdesetih godina prošlog veka postaje u Americi vođa irsko-američke bande zvane "Vestis", koja se osamdesetih godina zbližava s italijanskom mafijaškom porodicom Gambino, koju je vodio zloglasni Džon Goti. Radonjić je umro 2011. i sahranjen je u Užicu.

RepublikaFoto: printskrin
Boško Radonjić

- Mileta Miljanić je između 1982. i 1984. godine u Njujorku dobio broj američkog socijalnog osiguranja (dozvola za rad). Sa najboljim prijateljem Zoranom Jakšićem, koji je takođe emigrirao u Ameriku, radio je kao Radonjićevo obezbeđenje u Njujorku i bavio se sitnim kriminalom sa strane. Oni su boravili na Balkanu u vreme kada se Jugoslavija raspadala. Jakšić je osuđen u Peruu na 25 godina robije. Prošle godine je osujećen njegov pokušaj bekstva iz tamošnjeg zatvora.

- Devedesetih godina vođstvo nad grupom preuzima Radonjićev mlađi saradnik Vojislav Raičević, poznatiji kao Voja Amerikanac, takođe povratnik iz Amerike. Vreme koje je Raičević proveo vodeći ovu grupu upamćeno je po brutalnosti i ubistvima na beogradskim ulicama. Policija sumnja da je, između ostalog, on lično ubio Radeta Ćaldovića Ćentu, kao i Maju Pavić. Nikada, međutim, nije osuđen ni za jedno ubistvo. U razgovoru koji je snimljen 1997. čuje se kako sin Slobodana Miloševića Marko i nepoznati muškarac razgovaraju o Raičeviću, navodeći da "radi za Boška Bojovića", bitnog crnogorskog špijuna koji je bio blizak saradnik Jovici Stanišiću i lojalan Miloševiću.

Iste godine Raičević je nestao. Članovi njegovog klana veruju da je ubijen i krvavo su se za to osvetili.

Štićenici CIA

Kroz čitavu istoriju grupa "Amerika" imala je ljude u srpskoj obaveštajnoj agenciji BIA koji su im dostavljali oružje, ali i informacije o tome ko od članova grupe otkriva tajne policiji, pokazuje ovo istraživanje.

Pranje para na Zlatiboru

Članovi grupe "Amerika" poseduju nekretnine širom zemlje, noćne klubove, kockarnice, salone lepote, taksi kompaniju, turističko odmaralište i doniraju crkve, pokazuju podaci poslovnog registra i katastra. Najveći deo novca odlazi na jednu od najpopularnijih planina u Srbiji Zlatibor.

Italijanski policajci koji su istraživali grupu "Amerika", tvrde da su im istrage ometale upravo veze koje ovaj klan ima sa srpskim obaveštajcima i policijom, ali sumnjaju da te veze idu i šire.

RepublikaFoto: Poder Judical del Peru
Hapšeneje Zorana Jakšića

- Neko iz Sjedinjenih Američkih Država ih štiti - rekao je italijanski policajac.

Istu teoriju imao je i bivši policajac iz Beograda:

- Verujem da CIA stoji iza njih, zato smo ih nazvali grupa "Amerika".

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading