Apelacioni sud u Nišu ukinuo presudu od 20 godina robije za ranjavanje trojice policajaca i jednog radnika obezbeđenja

Autor: telegraf.rs, republika.rs

Hronika

10.08.2020

13:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nišliji Ivanu Pavloviću (34) ponovo će se suditi jer je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom mu je izrečena robija od 20 godina zbog ranjavanja četiri osobe, od kojih su trojica bili policajci. Viši sud u Nišu ga je 11. decembra prošle godine osudio na dugogodišnji zatvor zbog teškog ubistva u pokušaja i nedozvoljenog držanja oružja.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Kako je utvrđeno tokom sudskog postupka, Pavlović je 17. juna 2018. godine na Trgu kralja Milana u centru Niša pucajući iz "kalašnjikova" ranio radnika obezbeđenja kafića "Manila" Aleksandra Đorića, a zatim i policijskog sužbenika Miloša Miloševića koji ga je razoružao, dok su od rikošetiranih hitaca povrede zadobili i policajci Jovan Savić i Ivan Đorđević.

Međutim, postupajući po žalbi njegovog branioca advokata Saše Kneževića, Apelacioni sud je naložio ponovno suđenje jer, kako je navedeno, tokom postupka nije dokazano da su se u radnjama koje je izvršio, stekli elementi pokušaja teškog ubistva za koje je i zaprećena najstroža kazna.

 

- Osnovano se u žalbi branioca navodi da u presudi postoje protivrečnosti koje se tiču kvalifikacije telesnih oštećenja Miloša Miloševića. Naime, u izreci presude se navodi da je Milošević zadobio tešku telesnu povredu opasnu po život, ali u daljem tekstu odluke toga nema, kao što ni prvostepeni sud ne obrazlaže na osnovu čega je ustanovio da su te povrede zaista opasne po život. Takođe, prvostepeni sud nije obrazložio na osnovu čega je ustanovio da je Pavlović ispoljio direktni umišljaj da ova lica liši života - naveo je u odluci o ukidanju prvostepene presude Apelacioni sud.

- Preciznije, nije navedeno na osnovu čega je sud smatrao da je pucanjem u noge radniku obezbeđenja, zatim pucanjem u noge policajcu prilikom otimanja o pušku, te pogotkom rikošeta dva policajca, pokušao da ih sve liši života. Dalje, u izreci presude se navodi da delo nije dovršio jer mu se metak zaglavio u cevi automatske puške, ali ta konstatacija nije potkrepljena mišljenjem veštaka balističara – navodi se.

 

Obrazlažući odluku da Pavloviću treba ponovo suditi, Apelacioni sud ističe da je nesporno da je izvršeno krivično delo sa teškim posledicama jer su povređena četiri lica i to iz automatskog oružja.

- Reč je o obesnom, ničim izazvanom nasilničkom i bezobzironom ponašanju koje prevazilazi sve razumne granice, ali optuženom treba suditi za radnje koje je učinio, pa, ako se ispostavi da je kriv, treba ga i kazniti. U konkretnom slučaju, optuženom se na teret stavlja krivično delo čije izvršenje uopšte nije dokazano. Sud je nekritički prihvatio pravnu kvalifikaciju dela iz optužnice i osudio ga za teško ubistvo. Zato u ponovljenom postupku sud treba da otkloni povrede odredaba krivičnog postupka i da pravilno utvrdi činjenično stanje, pri čemu će kritički pristupiti i pravnoj oceni dela koju će zasnovati na dokazima a ne na predloženoj pravnoj kvalifikaciji navedenoj u optužnom aktu – naložio je u svojoj odluci Apelacioni sud.

- Međutim, iako je smatrao da nije dokazano da je Pavlović izvršio najteže krivično delo, Apelacioni sud je bio stava da ipak treba da i dalje bude u pritvoru u kome se nalazi dve godine.

 

- Optuženom pritvor treba da bude produžen jer postoji sumnja da bi u kratkom periodu mogao da ponovi delo, s obzirom na njegovu strukturu ličnosti, te ispoljeno ponašanje koje upućuje na visok stepen bezobzirnosti i agresivnosti. Postoji i uznemirenje javnosti jer se ovaj događaj odigrao na javnom mestu u prisustvu velikog broja lica, što kod građana rađa nesigurnost i osećaj da svako može da strada samo zato što je izašao u grad – zaključio je u svojoj odluci Apelacioni sud.

Da podsetimo, Pavlović se kritičnog dana sa prijateljima Martinom Zonjićem i Aleksom Živićem sukobio sa radnicima obezbeđenja koji su ih izbacili iz kafića. Posle dvadeset minuta vratili su se vozilom, Ivan Pavlović je iz auta izašao držeći automatsku pušku "CZ M – 70 AB2", dok su ostala dvojica imali noževe kojima su pretili gostima zbog čega su oni utrčali u kafić.

Aleksa Živić je zatim bez ikakvog povoda zadao šest ubodnih rana nožem radniku obezbeđenja Aleksandru Đoriću, dok je Pavlović ispalio na njega nekoliko rafala nanevši mu tom prilikom prostrelne rane na nogama koje su kvalifikovane kao teška telesna povreda.

 

U međuvremenu, pristigla je patrola, policajci su povikali: - Stoj, policija, baci oružje.. na šta Pavlović nije reagovao već je ispalio više hitaca u pravcu policijskih službenika.

Policajac Miloš Miloševic je pokušao da ga razoruža, šakom desne ruke je uhvatio cev dok je okrivljeni sve vreme držao prst na obaraču i ispaljivao rafalne pucnje, usled čega je policijski službenik zadobio više povreda po nogama i trbušnom zidu koje su kvalifikovane kao teške i opasne po život dok su dvojica njegovih kolega lakše ranjena usled rikošetiranih hitaca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading