LANAC ŠVERCA TONE KOKAINA: Od kamiondžija iz Vranja do šeika iz Brazila, škaljarci kupovali drogu vrhunskog kvaliteta

Autor: Kurir, Republika

Hronika

08.08.2020

21:08

Rumunski istražitelji su u saradnji sa američkom DEA posle više od godinu dana završili istragu o švercu tone kokaina, koji je u martu 2019. zaplenjen u delti Dunava, i otkrili kako su pripadnici moćne kriminalne grupe sa Balkana, u saradnji sa Šeikom iz Brazila, kamiondžijama iz Vranja i španskim pomorcima, prošvercovali drogu u Evropu.

Zaplenjen kokain

U okviru istrage o zaplenjenoj toni narkotika u Rumuniji u martu 2019, istražitelji su otkrili kako je droga putovala iz Južne Amerike do Evrope, ko je učestvovao u lancu, kako je tovar završio u vodi

Kako prenosi portal Digi24, tužilaštvo je sredinom jula podiglo optužnicu protiv 16 muškaraca, zbog sumnje da su bili deo organizovane grupe, koja je u martu 2019. učestvovala u transportu kokaina iz Južne Amerike. Podsetimo, policija je u Rumuniji 22. marta našla prevrnuti brod i 1.040 kilograma kokaina kako pluta u sigurnosnim prslucima. U saradnji sa kolegama iz Evrope i Amerike, pokrenuli su akciju „Braća Grim“ i otkrili čitav lanac šverca.

Kontakt s prodavcem

- Sumnjalo se da iza organizacije pošiljke stoje škaljarski i vranjski klan. Kao osobe koje su umešane u ovaj posao, istražitelji su označili sada pokojnog Igora Dedovića, jednog od vođa „škaljaraca“ i Davora T., navodnog vođu klana iz Vranja - podseća izvor Kurira i dodaje da se Dedović i Vranjanac nisu našli na ovoj optužnici, u kojoj je otkriveno da je tovar kokaina, koji je iz Brazila krenuo za Rumuniju, bio daleko veći od zaplenjene tone, a detaljno je opisan i put droge, vredne 600 miliona evra.

 

Dedović izrešetan pred ženom i decom

Igor Dedović, jedan od vođa škaljarskog klana, ubijen je 19. januara u Atini zajedno sa svojom desnom rukom Stevanom Stamatovićem. Dedovića i Stamatovića izrešetala su četvorica napadača u restoranu dok su ručali sa ženama i decom. Spekuliše se da su stradali u obračunu s kavačkim klanom.

- Početkom 2019. članovi kriminalne grupe sa Balkana stupili su u kontakt s optuženim Libancem s nadimkom Šeik, koji živi u Brazilu, kako bi od njega kupili tri tone kokaina, čistoće 90 odsto. Do Šeika su došli preko Srba koji su deo njegove kriminalne grupe - piše u optužnici i navodi se da su tri tone iz Brazila otpremljene 9. februara 2019.

Kako se dalje navodi, istovremeno, pripadnici klana sa Balkana su angažovali 15 osoba za transport droge do luke Konstanca u Rumuniji, zatim dalje kopnenim putem do Španije, Holandije i Belgije.

Tanjug/AP

Kralj kokaina

Brazilska policija je u oktobru prošle godine uhapsila narko-bosa s nadimkom Šeik, koji je bio jedan od najtraženijih kriminalaca u toj zemlji. Tereti se za stvaranje kriminalne grupe i za međunarodni šverc kokaina iz Latinske Amerike u Evropu. Lokalni mediji ga nazivaju „međunarodnim kraljem kokaina“. Libanac je poznat po tome što kokain nabavlja od proizvođača u Kolumbiji, Boliviji i Peruu i prodaje ga kupcima iz Evrope.

- Organizacija se sastojala od tri etape. Prvi deo posla, utovar u brazilskoj luci i njen dolazak u rumunsku luku, prošao je bez problema. Druga etapa bila je da se droga sa prekookeanskog broda pretovari u dva glisera i doveze do mesta Sveti Đorđe u delti Dunava. Tu je došlo do problema. Naime, jedan gliser, sa oko 1.040 kilograma kokaina, prevrnuo se blizu obale. Krijumčari, državljani Španije koji su upravljali plovilom, nisu stigli da pokupe robu i policija ju je zaplenila. Međutim, tovar iz drugog glisera pretovarili su i navodno prevezli prvo u Srbiju - stoji u dokumentu tužioca.

Davor T. iz Vranja, navodno, duže vreme ne boravi u Srbiji, a širom Evrope poseduje firme i restorane. 

- Za to su angažovali Vranjance Todeta K. (50), Nenada C. (43) i S. P. Robu su prebacili u kombije sa posebno napravljenim bunkerima. Srbe su angažovali organizatori posla, takođe Srbi, koji imaju jake veze u Španiji, Holandiji, Belgiji i Latinskoj Americi - stoji u optužnici.

Trojica optuženih Srba uhapšena su u Rumuniji nakon što je policija pronašla prosuti kokain.

- Jedan je uhapšen kod Bukurešta, dok su dvojica pala na granici sa Srbijom - podseća izvor. 

 

Komentari (0)

Loading