SRAMOTA! OSKRNAVILI RELIKVIJU, A OSUĐENI MINIMALNO: Evo šta čeka mladiće koji su ukrali mač Sibinjanin Janka!

Autor:

Hronika

04.08.2020

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mladići koji su 31. jula prošle godine ukrali mač Sibinjanin Janka u Zemunu osuđeni su na minimalnu uslovnu kaznu.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Spomenik Sibinjanin Janku

Naime, M. Č., J. S. i B. M su 31. jula u noćnim satima oštetili spomenik Sibinjanin Janka u Zemunu, na taj način što su ukrali mač koji je bio sastavni deo spomenika.

Nakon hapšenja, mladići su imali vrlo čudnu odbranu o čemu smo pisali ranije. Oni su, navodno videli kako mač može lako da se skine sa spomenika, a pošto su se zabrinuli da bi neko mogao da ga ukrade, poneli su ga kući u nameri da ga sutradan odnesu u opštinu i predaju nadležnima.

 

 

Vojskovođa Janoš Hunjadi (1387-1456), u Srbiji poznatiji kao Sibinjanin Janko, dobio je spomenik u Zemunu na dan obeležavanja godišnjice bitke za Nandorfehervar, što je mađarski naziv za Beograd, protiv Otomanskog carstva 1456. godine.

Autor spomenika je umetnik iz Budimpešte Ištvan Madaraši, koji je novinarima rekao da je tim delom "ostvaren san" da se konačno obeleži bitka koja je bila značajna za celu Evropu, jer je zaustavila prodor Turske u Evropu.

Statua Sibinjanina visoka je 2,3 metra, a izlivena je od bakra.

Skupština grada Beograda usvojila je 20. aprila 2017. godine odluku o podizanju spomenika, a na inicijativu Ambasade Mađarske, kako bi se kod građana širila svest i istorijskoj povezanosti dva naroda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading