11 PREVARANATA, 70 MILIONA! Evo kako je srpska policija u saradnji sa FBI stala na put berzanskoj mafiji

Autor: Informer, Republika

Hronika

01.08.2020

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija je u Srbiji, u saradnji sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI), uhapsila 11 opasnih prevaranata, koji su prevarili investitore, uglavnom iz SAD, za najmanje 70 miliona dolara!

RepublikaFoto: Tanjug/MUP
Jedan od uhapšenih prevaranata

Prevaranti su vrlo perfidno dovodili investitore u zabludu tako što su se služili lažnim identitetima i koristili lažne titule.

Prevaranti su preko lažnih berzanskih portala prodavali fiktivne akcije preduzeća, a pare su preusmeravali na svoje račune u inostranstvu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal naložilo je pretres na 16 lokacija širom Srbije, odakle su prevaranti operisali, a među 11 uhapšenih su naši državljani, ali i Crnogorci, Australijanci i Filipinci.

- Oni se terete da su kao organizovana kriminalna grupa od 2011. napravili 16 lažnih investicionih platformi (brokerskih portala), koristeći internet i onlajn veb-stranice. Ova grupa je pronalazila investitore širom sveta, među kojima su i oni iz američke države Teksas. Prevaranti su im za svaku novčanu transakciju i kupovinu fiktivnih akcija izdavali lažne potvrde o transferu novca, kao i lažna dokumenta o kupovini akcija - kaže naš izvor iz tužilaštva.

 

Pratili tokove para

On je uveren da su prevaranti, koji su u petak uhapšeni u Srbiji, "pali" tako što su stručnjaci FBI pratili tokove novca prevarenih investitora iz SAD.

- Jedino bezbedno ulaganje je putem dugogodišnjih priznatih brokerskih kuća, kao i banaka, a sve ostalo je rizik. Pa i bitkoin i sve ostale kriptovalute jedna su super osmišljena manipulacija nevidljivim novcem na globalnom, svetskom nivou. Ali to je pitanje rizika koji hoćeš ili nećeš da snosiš. Ni dan-danas se ne zna ko je izmislio bitkoin - istakao je naš sagovornik.

On dodaje da su prevaranti vrlo perfidno dovodili investitore u zabludu tako što su se služili lažnim identitetima i koristili lažne titule.

- Komunicirali su putem imejla sa investitorima, ali i preko video-konferencijskih poziva, gde su žrtve imale utisak da sarađuju sa pravim brokerima i finansijskim stručnjacima. Čim bi uzeli pare od investitora, prevaranti bi uklanjali i zatvarali lažne brokerske portale i nakon izvesnog vremena ponovo bi otvarali nove, sa istim razrađenim metodom rada. Na ovaj način organizator i članovi ove grupe ojadili su investitore za više od 70 miliona dolara. Svima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti saslušani u postupku međunarodne pravne pomoći koju Srbija pruža pravosudnim organima SAD - rekli su u tužilaštvu.

Hapšenje i u aprilu zbog iste prevare

Petorica Beograđana uhapšena su početkom aprila zbog sumnje da su prevarili nekoliko hiljada ljudi za najmanje 60 miliona evra tako što su im preko lažnih brokerskih portala prodavali fiktivne akcije firmi. Prevaranti su se predstavljali kao brokeri iz registrovanih i legalnih firmi i iz navodnih kol-centara pozivali su ljude širom Evrope, navodeći ih da kupuju akcije ili da investiraju novac u druge svrhe.

Nakon što bi uzeli pare, prevaranti bi obavestili investitore da su kupljene akcije u potpunosti izgubile vrednost i da je investicija propala. Policija je tada pretresla kancelarije beogradskih firmi "Select X" i "I-source", kao i stanove koje su koristili uhapšeni i oduzela im kompjutere. U toj akciji hapšenja učestvovale su i policije i tužilaštva iz Nemačke i Austrije, kao i Evropol.

Dobro upućen izvor Informera objasnio nam je da na svetskom finansijskom tržištu ima mnogo lažnih investicionih platformi.

- To je zapravo visokotehnološki kriminal. Investitor od lažne trgovinske ili brokerske kuće dobije lozinku i korisničko ime i po savetima prevaranata, koji se predstavljaju kao brokeri, ulažu i kupuju akcije. Dobiju potvrdu o kupovini, a u stvari njihove pare su preko tih lažnih platformi prebacivane na druge račune. Dobro organizovana mreža više takvih platformi i prateće podrške odaje utisak pravih trgovanja - objasnio je naš izvor.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading