Advokati tvrde da je u pitanju sabotaža: Odloženo suđenje za likvidaciju Đurovića

Autor:

Hronika

22.07.2020

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje u Okružnom zatvoru u Beogradu, žestokim momcima Nemanji Ivanovu (38) i Darku Veskoviću, zvanom Prika (40) za ubistvo Blaža Đurovića (39) danas je odloženo na predlog branilaca optuženih koji su zahtevali da laboratorija konačno sudu dostavi elektro ferograme u elektronskom obliku.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Mesto ubistva Blaža Đurovića

Takoreći, odbrana insistira da pred sobom ima  veštačenja dnk tragova iz automobila koji je korišćen u ubistvu, kao i s lica mesta, u elektronskom obliku.

- Tražili smo da već jednom dobijemo na uvid  izrađene dnk profile u elektronskom obliku da bi mogli da se uporede sa tragovima koje imamo. Pozvali smo se nu to što su rekli da dostavljanje istih nije po pravilima Centra za forenziku. Insistirali smo da je to nama jako bitno,  jer se i sam sudski veštak izjasnio da na osnovu štampanih profila, odnosno da iz  štampanih elektroferograma ne može da se odredi ni vreme, kao ni mesto izvršenja i trajanje te analize.  Veštak je rekao da i na drugim suđenjima insistira na tim nalazima, baš zbog njhove važnosti u dokazivanju. Očigledno je da ovde nešto nije kako treba i da se sabotira postupak dokazivanja. Predložili smo da se sasluša i načelnik labaratorije da bi rekao zbog čega ne dostavljaju nešto što je neophodno.Takođe smo videli  da nema džaka sa dokazima koji je bio ranije uvek tu i izjasnili smo se da nećemo da krećemo u saslušanje, dok ga ne vrate - rekla je advokatica Nevena Protić, koja sa kolegom Dejanom Lazarevićem brani Ivanova.

Braniteljka Darka Veskovića, advokatica Zora Dobričanin je bila direktnija i optužila je  laborante i policiju za prikrivanje dokaza.

- Ovde se direktno radi o prikrivanju dokaza , o ometanju dokazivanja. Nedozvoljeno se ponašaju i ja sam predložila da se sudija obrati tim povodom ministru unutrašnjih poslova.Veštak, odnosno profesor Keckarević se složio sa nama i rekao je da nije jasno čemu služe ta dokazvanja i analize ako se ne dostavljaju sudu. Elektro ferogrami u elektronskom obliku su na sudu poput ekg snimaka u medicini. Bitno je da odbrani i okrivljenima moraju biti na raspolaganju  svi dokazi. Sudija i veće su uvažili sve naše primedbe i sada čekamo naredno ročiste- istakla je Dobričaninova.

Advokati Ivanova pobedili koronu

RepublikaFoto: pixabay.com

Prošli glavni pretres u ovom slučaju, krajem juna odložen je zbog izostanka branilaca optuženog Nemanje Ivanova. Dejan Lazarević je tada bio pozitivan na Covid 19, a Nevena Protć je sumnjala na zaraznu infekciju jer je njenoj ćerki konstatovano takvo oboljenje. Oba advokata juče su na pretres došli raspoloženi i podelili su sa kolegama i novinarima da su bili zatečeni saznanjem da su oni i njihovi bližnji pogođeni koronavirusom, koji su na sreću uspešno savladali.

Podsetimo, Darko Vesković zvani Prika i Nemanja Ivanov optuženi su za ubistvo Đurovića 10. marta 2018. godine na Dušanovcu. Ivanov je uhapšen u Beogradu dve nedelje nakon ubistva, a Vesković u aprilu iste godine u Zagrebu, odakle je izručen Beogradu. Njih dvojica su optuženi da su iz automatske puške sa 29 projektila iz automobila ubili Đurovića, a nakon toga zapalili njegov automobil. Optuženima se na teret  stavlja krivično delo teško ubistvo na podmukao način u saizvršilaštvu, kao i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija u saizvršilaštvu. Inače,  Đurović koji je policiji bioo dobro poznat iz kriminalnog miljea, ubijen je ispred kuće rođenog brata Saše u Ulici Vojvode Skopljanca broj 22, nakon što je dovezao njega i decu.

Novinare sabotirali zatvorski stražari

Novinare iz nekoliko beogradskiih redakcija juče je zatekla situacija da su bili u nemogućnosti da isprate suđenje u zatvorskoj sudnici jer stražari  oko 20 minuta nisu mogli da pronađu ključ od ulaza u prostoriju za pubiku. Nervoza je osim novinara zaposela i četvoricu prijatelja optuženih Ivanova i Veskovića koji su bili revoltrani što ne mogu da čuju šta se dešava na suđenju. 
Kada su svi zajedno napokon uspeli da uđu u sudnicu, sudija je objavila odluku o odlaganju pretresa, a prijetelji optuženih su glasno psovali zbog ponovnog odlaganja novog ročišt,  za sredinu septembra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading