Rimljanin putuje na crno tržište! Ni traga od ukradenog spomenika

Autor: D. STANKOVIĆ

Hronika

21.07.2020

04:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od neprocenjivo vrednog rimskog spomenika koji je "ispario" sa deponije u Vinči, gde je pronađen, i dalje nema ni traga ni glasa. Ukraden je između subote u 17 časova i nedelju ujutro u osam, a policija je protiv nepoznatog počinioca podnela krivičnu prijavu zbog teške krađe.

RepublikaFoto: narodnimuzej.rs
Deo ukradenog spomenika

Ostala je misterija kako je nestao jer se Narodni muzej sa upravom deponije dogovorio da se spomenik zaštiti do ponedeljka ujutro, kada je bio planiran transport za Beograd.

- Spomenik je detaljno fotografisan i biće publikovan u stručnoj literaturi. S obzirom na sve, nemoguće je da kradljivac taj arheološki nalaz proda na bilo kojoj aukciji u inostranstvu - rekla je za Srpski telegraf Lidija Ham, kustos Narodnog muzeja.

Naglasila je da je u Srbiji krađa arheoloških nalaza redovna pojava, a da su lopovi samo prva ruka u kriminalnom lancu.

- Trag vodi do bogataša koji ovu vruću robu kupuju po basnoslovnim cenama na svetskim aukcijama. Da nismo izašli u javnost s tim i publikovali nalaz, on bi već bio na crnom tržištu, a cena bi od preprodavca do preprodavca rasla. Za nas je ovaj nalaz neprocenjive vrednosti i mi njegovim nestankom i kao društvo i kao narod gubimo dragocenu istorijsku kariku koja nam govori o nekom periodu, u ovom slučaju, o životu legionara koji su živeli na našoj teritoriji koja je bila integralni deo Rimskog carstva. To je ono što nestaje, a nema tih para kojima se to može nadoknaditi - istakla je Lidija Ham.

Foto: narodnimuzej.rs

Ona je pohvalila radnika koji je otkrio spomenik jer je odmah kontaktirao sa muzejom.

- Nažalost, imali smo uveravanja iz deponije Vinča da će se spomenik obezbediti dan i po, koliko je nama bilo potrebno da organizujemo transport. Okolnosti pod kojima se krađa desila su neverovatne. To što je u toku noći ukraden spomenik težak nekoliko stotina kilograma svedoči o tome da je arheološka mafija veoma jaka u Srbiji - uverena je Hamova.

Sitne pare za "kopače"

Takozvani kopači za arheološke nalaze dobijaju simbolične sume. Predmet do krajnjeg kupca prolazi kroz mnogo ruku i može dostići cenu i do nekoliko miliona funti, ukoliko nije zaveden u nekoj zemlji i nije ničije vlasništvo, kao što je slučaj sa mnogim našim arheološkim nalazima. Sve što se nađe u zemlji, a starije je od 50 godina na teritoriji Srbije, bez obzira da li je arheološko nalazište, pripada državi i svako prisvajanje takvih artefakata je kažnjivo.

"Vruća roba" ne može dostići milionske iznose jer se ne prodaje na zvaničnim aukcijama, već na crnom tržištu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading