U Vinči pronađen spomenik star 1.900 godina, ubrzo i ukraden

Autor: Republika

Hronika

18.07.2020

20:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rimski spomenik neprocenljive vrednosti, star 19 vekova, tek što je pronađen kod Vinče, ukraden je za nešto više od 24 sata, piše "Blic".

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Kako se navodi, lopove nije omela ni težina spomenika od skoro pola tone.

Prema saznanjima "Blica", ovaj izuzetan i jedinstven spomenik pronađen je prošlog petka prilikom zemljanih radova na deponiji Vinča.


Iako je obaveštena uprava deponije i sa nadležnima dogovoreno da se spomenik zaštiti kako bi vec u ponedeljak ujutru mogao da bude bezbedno transportovan u Narodni muzej u Beograd, spomenik je "nestao" izmedu subote u 17 casova i nedelje u osam casova. Narodni muzej obavestio je policiju o krađi.

"Buduci da arheološki predmeti otkriveni na teritoriji Republike Srbije po Zakonu pripadaju Republici Srbiji, a imajuci u vidu da je epigrafski spomenik evidentiran i snimljen od strane strucnjaka muzeja i da je pokrenut administrativni postupak za njegovo preuzimanje, njegov "nestanak" se kvalifikuje kao teška krada. Protiv nepoznatog pocinioca podneta krivicna prijava.

Istražni postupak policije je u toku", kažu za "Blic" u Narodnom muzeju.

Informacije o spomeniku bice postavljene i u interpolovu bazu ukradenih arheoloških predmeta, tako da lopovi nikada nece moci da ga prodaju.

U pitanju je epigrafski spomenik, kameni spomenik sa uklesanim tekstom na latinskom jeziku, a oni su izuzetno retki u svetu i ne idu na zvanične aukcije već se prodaju "ispod ruke", piše list.

Pronađeni pa ukradeni spomenik na teritoriji Srbije, prema prvim procenama, jedinstven je u svetu zbog svega što na sebi ima - od sacuvanih stopala do latinskog natpisa u 15 redova. Otuda njegova, uslovno receno, materijalna vrednost prevazilazi sve dosadašnje cifre.

Na osnovu natpisa na spomeniku, na latinskom, strucnjak Narodnog muzeja ustanovio je da je spomenik pripadao coveku visokog viteškog staleža. Tokom vojnicke službe rukovodio je razlicitim vojnim odredima i službovao u tri legije. Ucestvovao je u ratu sa Dacanima i Parcanima i tokom svoje službe više puta bio odlikovan za vojnicke vrline.

Posebna vrednost ovog spomenika za Srbiju i Beograd jeste u cinjenici da je pronaden na originalnom mestu - nekadašnjeg antickog Singidunuma. Otuda je izuzetan istorijski i kulturološki dokument trajanja Beograda. Podatak o vojevanju i prisustvu visokog rimskog zvanicnika, a koji je ispisan na njemu, svedoci o Beogradu kao važnom vojnickom centru.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading