OTKRIVAMO! ČUDOM IZBEGNUTA TRAGEDIJA NA BEOGRADSKOM AERODROMU: Kontrolorke usmerile avion na grupu radnika

Autor:

Hronika

14.07.2020

04:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ponovo umalo nije došlo do tragedije na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", drugi put za samo nekoliko meseci. I ovog puta, kao i prethodnog u januaru, o kom je Srpski telegraf opširno pisao, čudom je izbegnuta pogibija ljudi koji su obavljali radove na pisti. Za sve je opet kriva kardinalna greška Kontrole letenja.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Foto: Ilustracija

Prema informacijama do kojih je došao naš list, sve se desilo pre nekoliko dana, kada su iz Kontrole letenja zaboravili da su pustili električare da čiste šahtove na ivici piste.

- To su radovi koji se periodično obavljaju i sve je stvar uobičajene procedure i dogovora s Kontrolom letenja. Ovog puta, međutim, dve kontrolorke su zaboravile na radnike koji su obavljali posao ništa ne sluteći i dozvolile su poletanje cesne. Avion su pustili da rula i on bi bukvalno počistio radnike, nema šanse da bi neko preživeo - opisuje naš sagovornik.

Direktorat za civilno vazduhoplovstvo potvrdio incident i pokrenuo vanredni nadzor

Ipak, kako navodi, kontrolorke su u poslednji čas uočile šta se dešava i bukvalno u zaustavile poletanje.

- Radnici nisu i saznali da ih je bukvalno nekoliko sekundi delilo od sigurne smrti - kaže izvor našeg lista.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Direktorat za civilno vazduhoplovstvo, kom smo poslali pitanja, potvrdio nam je da je dobio prijavu o incidentu.

- Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije dobio je prijavu događaja od aerodromske kontrole letenja Beograd i radi utvrđivanja predmeta prijave odmah će pokrenuti vanredni inspekcijski nadzor. Po okončanju procesa, Direktorat civilnog vazduhoplovstva obavestiće vas o ishodu obavljenog vanrednog inspekcijskog nadzora - stoji u odgovoru koji smo dobili.

RepublikaFoto: pixabay.com

Sličan incident i u januaru

Podsetimo, i u januaru je, pravim čudom, odnosno zahvaljujući prisebnosti pilota, izbegnuta tragedija na beogradskom aerodromu. Do greške je (da li vam zvuči poznato?) došlo zbog propusta Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), koja je zaboravila da je dozvolila majstorima da popravljaju signalizaciju na pisti beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", pa je usmerila avion za poletanje u njihovom pravcu.

- Sreća u nesreći jeste što je u pitanju bio običan putnički avion, pa je pilot uspeo ranije da poleti. Da se radnici nalaze na pisti, pilot je odmah obavestio Kontrolu letenja, pa su radnici hitno evakuisani. Samo nekoliko minuta posle ovog incidenta na pistu je sleteo "Erbasov" avion A330-200 kompanije "Katar ervejz", koji zbog veličine sigurno ne bi uspeo da izbegne radnike na pisti - ispričao je izvor Srpskog telegrafa koji je bio očevidac ovog događa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading