Nakon 10 godina na vidiku kraj suđenja Šariću za pranje novca: Tužilac traži da Šarić robija 17 godina

Autor:

Hronika

09.07.2020

20:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić danas je zatražio maksimalnu kaznu za Darka Šarića i za još 18 optuženih lica, zbog pranja više od 20 miliona evra koje su, prema optužnici, kao članovi organizovane kriminalne grupe zaradili od trgovine drogom. Nije teško izračunati da zaprećena maksimalna kazna za pranje novca u okviru organizovane kriminalne grupe iznosi 17 godina budući da za "pranje para" ona može biti do 12 godina, dok se za udruživanje radi vršenja kriminalnih radnji dobija još dodatnih pet godina.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Darko Šarić

Tužilac  je pred većem Specijalnog suda u Beogradu izneo zavrsne reči u toku jučerašnjeg i današnjeg pretresa i to u trajanju vise od tri sata.  

- Predlažemo maksimalne kazne za Šarića i ostale, jer ne nalazimo bilo kakve olakšavajuće okolnosti za bilo kog okrivljenog, dok ima nekoliko otežavajućih okolnosti kao što su milionski iznosi pranja novca, visok stepen krivice, umišljaj i sticanje enormnog bogatstva za naše prilike. Osim maksimalnih kazni zatvora za Šarića i celu njegovu grupu, zahtevamo i oduzimanje od njih nelegalno stečene imovine, novca i nekretnina, kao i svih privrednih društava, preduzeća, zemljišta, hotela i ostalog- rekao je tužilac Ivanić. 

Na drugoj strani, branioci optuženih koji su posle tužioca dobili priliku da iznesu svoje završne reči poručili su veću Specijalnog suda i javnosti da se Tužilaštvo u "dugom i napornom obrazloženju uglavnom pozivalo na analizu presretnutih telefonskih razgovora, kao i iskazima svedoka istrgnutih iz konteksta, bez i jedne činjenice koja dokazuje da su Šarić i ostali optuženi kako oni tvrde, upumpavali nelegalni novac u firme kojima je Šarić upravljao iz pozadine".

Darko tražio da ga brani advokat koji ga je oslobodio u Crnoj Gori

RepublikaFoto: pixabay.com

Šarić se javio za reč i sudija ga je pozvao da kaže šta ima. 

- Ovaj, mislio sam ako vi dozvoljavate, da vratim svoje advokate za završne reči jer to ne može advokat po službenoj dužnosti da dobro uradi. Ne bih da se odugovlači  proces, zato sada pitam. I plus bih da se mojim advokatima pridruži Borivoje Đukanović iz Podgorice - rekao je Darko Šarić.

Sudija Siniša Petrović je odobrio povratak Šarićevih branilaca, ali je skrenuo pažnju Darku da i bez crnogorskog advokata njegov tim već broji pet članova, te da mora jednog da se odrekne u korist advokata Đukanovića. 

- Neka Đukanovic dođe na mesto Radoslava Baćovića, on i onako ne dolazi - rekao je optuženi Šarić.

Advokat Branislav Popovac je istakao da se optuženi mrcvare skoro deceniju dokazujući transparentnost Šarićevog poslovanja sa njegovim saradnicima koji su bez osnova nazvani organizovana kriminalna grupa. 

- Veštačenje je činjenicama iz kojih proističe pravo, u svom dopunskom nalazu i izveštaju podrobno objasnilo sve legalne tokove novca, koje tužilastvo nije ni razmotrilo jer njima to ne odgovara. Odbrana je sve vreme u inferiornom položaju i snatramo da su apsurdne tvrdnje Tužilaštva. Darko Šarić je vršio transakcije preko prvoklasnih banaka u Beču, kao i u zemljama Evrope, Amerike, Azije i Afrike. Imam pitanje kako je moguće da je iz Beča došao čist novac i u Srbiji je on odjednom prljav. Jasno je da svetske banke i te kako vode računa o poreklu novca, ali to Tužilaštvo nije ni uzelo u obzir. Zbog svega toga mora biti doneta oslobađajuća presuda za Śariča, Jestrovića i sve ostale - istakao je Šarićev advokat Popovac.

 



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading