KORONA ODNOSI BELE MANTILE: Ovi HEROJI su izgubili živote, spašavajući tuđe!

Autor: A. A.

Hronika

02.07.2020

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gotovo pola godine Srbija se bori sa koronavirusom. Zahvaljujući stručnim lekarima i neumornim medicinskim osobljem, sa velikim uspehom uspevamo da odolimo naletima nepoznatog virusa koji kosi ljudske živote širom sveta.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ/printscreen
Foto: Ilustracija

Šestog jula navršava se pet meseci od kada je potvrđen prvi slučaj korona virusa u našoj zemlji. Oboleo je muškarac iz Bačke Topole, a kako se pretpostavlja on je tada doputovao iz Budimpešte gde je boravio kod sestre koja je imala respiratorne tegobe i temperaturu.

Ubrzo pošto se vratio u Srbiju, osetio je tegobe i odmah savesno postupio. Izolovao se od ostalih članova porodice, a potom je podvrgnut lekarskom ispitivanju koji su samo potvrdili prisustvo virusa.

Od tog momenta, Srbija je krenula u preumornu borbu protiv, još uvek, nepoznatog virusa za čovečanstvo.

Odmah su zaseli članovi državnog vrha, formiran je krizni štab, medicinsko osoblje mobilisano i stavljeno u situaciju opšte pripravnosti.

U toj borbi, do sada, Srbija beleži 14.836 pozitivnih slučajeva, 281 sa smrtnim ishodom. 

U tih 281 nalaze se i heroji u belim mantilima koji su svoje živote dali, boreći se sa ovim virusom 24 časa dnevno.

MIODRAG LAZIĆ

Doktor i hirurg Miodrag Lazić, prvi je od lekara koji je izgubio bitku za život u borbi sa korona virusom.

RepublikaFoto: youtube.com/BN TV
Miodrag Lazić

Doktor Lazić bio direktor Urgentnog centra Niš,  a za vreme rata u Republici Srpskoj, učestvovao je kao dobrovoljac gde se istakao hrabrošću i špožrtvovanošću. 

1991. godine je napustio udoban život lekara u Nišu, kako bi se pod paljbom neprijateljskih granata i rafala, časno borio za živote hiljade ranjenika, žena i dece.

To isto je ponovio i 2020.godine, ali protiv neprijatelja o kome se ništa ne zna.

Cela država a i region, odali su počast "diskretnom heroju" koji je svoj život dao spašavajući tuđe. Ostaće upamćen kao čovek velikog srca.

Podsetimo da je pokrenuta inicijativa, da se KC Niš, preimenuje u dr Miodrag Lazić, kao i da je naš list apelovao da se Lazić posthumano odlikuje.

RADAN DŽODIĆ

Druga žrtva korona virusa bio je i poznati endokrini hirurg prof. dr Radan Džodić.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Radan Džodić

Bio je redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i nekadašnji direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Nosilac je više nagrada u oblasti medicinskih dostignuća. Poznato je da je dr Džodić spasao preko 10.000 života. Rezove na štišnoj žlezdi i dojci koje je on izvodio bili su savršeni.

Brojni lekari širom zemlje i inostranstva skrhani su bolom, kada su saznali za smrt svog kolega. Oni su u oproštajnim pismima izjavljivali kao je otišao najbolji među njima, da je otišao jedan od najvećih i najboljih hirurga. 

Smarta se da je bio veoma zaslužan za napredak onkologije, a pacijenti koje je lečio, mnogo su ga voleli jer je bio izuzetan čovek.

Rođen je 1952. godine na Goliji. Medicinski fakultet završio je 1978. godine, a redovni profesor onkološke hirurgije postao je 2005.

SNEŽANA VELJKOVIĆ

Treća žrtva korona virusa, bila je i doktorka Snežana Veljković. Ona je borbu sa koronom izgubila 30.maja 

RepublikaFoto: printscreen/TV Happy
Snežana Veljković

Osoba koja svoj veliki doprinos nije dala samo medicini već i istorji.

Dr Snežana Veljković rođena je u Nišu, a studije medicine završila je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. 

Po završetku studija radila je u Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu. Sudska medicina ju je bila privlačila na jedan poseban način i logično je bilo da upravo i završi specijalizaciju iz sudske medicine.

Od doktorke Snežane oprostili su se mnogi ostavljajući tužne poruke.  Iza sebe je ostavila dvoje dece i unuka.

Bila je izuzetno posvećena svom poslu kao i studentima kojima je predavala.

MILAN MILEUSNIĆ

Četvrta, a nadamo se i poslednja žrtva ovog virusa bio je doktor Milan Mileusnić.

RepublikaFoto: youtube.com/ZdravljeTV - Zvanični kanal
Milan Mileusnić

Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, doktor Mileusnić, bio je član Američkog udruženja fizijatara, Fimsa, Srpske asocijacije fizijatara i UMSS. Bio je predsednik i jedan od osnivača Udruženja za regenerativnu medicinu i proloterapiju Republike Srbije, kao i direktor klinike za rehabilitaciju u Harareu, Zimbabve.

Jedan od omiljenih lekara naših sportista, glumaca i pevača.

Veliki deo poznatih ličnosti koje je lečio svojim metodama doktor Mileusnić pretrpelo je ogroman gubitak. A na samoj sahrani potresnom oproštajnom porukom oprostila se i srpska glumica Milica Milša.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Srba

02.07.2020 19:34

Za koronu nema leka. Korona kosi i lekare. Kada bi postojao lek lekari bi prvo sebe izlečili. Samo maska, higijena ruku i rastojanje sa drugim osobama. Sklanjajte se od drugih osoba kao da su zaražene.