Put od bosa do saradnika tužilaštva: Čume je bio jedini čovek koji je upravljao kriminalcima u Beogradu

Autor:

Hronika

25.06.2020

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jezgro takozvanog "zemunskog klana", kakvog ga je javnost u Srbiji upoznala po proglašenju vanrednog stanja 12. marta 2003., formirano je tokom 1997. i 1998. godine. Ova organizacija je u narednom periodu postala toliko moćna, da su imali ogroman uticaj ne samo na dešavanja u svetu kriminala, već i na procese u političkom životu Srbije.

RepublikaFoto: facebook.com/Legende devedesetih
Ljubiša Buha Čume

2000. godine "zemunci" kao samostalna družina naprasno postaju važan centar moći. Tada neprikosnoveni vođa Dušan Spasojević najbliže članove bande upoznaje s "prvim pucačem" klana Sretkom Kalinićem, kojeg je godinama ranije krio. Od 2000. godine Spasojević po potrebi priključuje i kriminalce iz drugih gradova.

Dolazak Legije

Pre nego što im se u zajedničkim poslovima priključio Milorad Ulemek Legija, Spasojević je bio isključivi naredbodavac svih operacija. Sve što se činilo rađeno je samo po njegovom odobrenju. Kasnije, kada se prijateljstvo između Legije i Spasojevića učvrstilo, ambicije su im naglo porasle, a način donošenja odluka o akcijama je zavisio od saglasnosti novouspostavljenog šefovskog dvojca. Tada im Ljubiša Buha Čume, dojučerašnji Spasojevićev pokrovitelj i zaštitnik - postaje suvišan.

Prvi svedok-saradnik u istoriji srpskog pravosuđa, Čume je, prema svim policijskim saznanjima, nesumnjivo bio prava odskočna daska Spasojevićeve družine. "Postojao je samo jedan mafijaški bos, a to svakako do 2000. nije bio Spasojević. Postojao je samo jedan važan kriminalni centar - ne Zemun nego Surčin. Postojao je samo jedan čovek koji je povezivao kriminalce, privrednike, policajce, sudije i političare - Čume. To su znali svi u ovoj zemlji, ali su se pravili blesavi", tvrdi Biljana Radovanović, tužilac Četvrtog opštinskog suda u Beogradu, piše Kurir.

Gvozdena disciplina

Uporedo s jačanjem uticaja u srpskom podzemlju, Dušan Spasojević u sveže oformljenom klanu počinje da sprovodi "strogu disciplinu". Suprotno idiličnoj slici o nekakvom jedinstvu u bandi, stvarnost je bila potpuno drugačija. Svojim podređenima Spasojević je određivao zaduženja na dnevnom nivou, praktično su imali radno vreme, a između ostalog im je zabranjivao da odlaze s porodicom na more, da najbližima poklanjaju skupe poklone, neprestano ih je nadzirao, kontrolisao kontakte, međusobno ih svađao, pretio im, surovo ih kažnjavao...

RepublikaFoto: youtube.com/AlLu Co.
Dušan Spasojević

Prema svedočenju članova klana, od 1996. godine Spasojević je s najbližim članovima bande svakodnevno dolazio u Čumetovu "Kotobanju" u Surčinu. Tokom vremena Spasojević je preuzeo sve kriminalne kontakte koje je Čume imao i zadržao ih za sebe. 

Neposredno pred objavljivanje međusobnog rata krajem 2002, Spasojević je od Buhe već preoteo i veze u pravosuđu, policiji i politici. Krijući se u Slovačkoj posle pokušaja Legije i Spasojevića da ga likvidiraju, Čume, u neverici zbog svega što mu se događa, pred policajcima kojima daje iskaz često ponavlja: "Ja sam njima sve učinio, sve sam im obezbedio, sve sam im u životu dao... Da se okrenu protiv mene?!"

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading