Opasni nasilnici od sada po hitnom postupku u klinici "Dr Laza Lazarević"

Autor:

Hronika

20.10.2017

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvo, Drugo i Treće osnovno javno tužilaštvo zaključili su danas u prostorijama Drugog osnovnog javnog tužilaštva protokol o saradnji sa klinikom "Dr Laza Lazarević" sa ciljem efikasnije i još bolje multisektorske saradnje u borbi protiv nasilja u porodici.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Medicinski stručnjaci, tužilaštva i policija zajedno u borbi protiv nasilja u porodici/Foto: Ilustracija

Protokol koji je zaključen rezultat je predloga i konkretnih mera za hitno delovanje koji su zajednički izneti na sastanku koji je prethodno održan u Ministarstvu pravde RS.

Primena ovog protokola omogućiće ubuduće koordinirano i hitno smeštanje lica sa mentalnim smetnjama koja usled tih smetnji ozbiljno i direktno ugrožavaju sopstveni život ili zdravlje ili bezbednost, odnosno život i zdravlje drugog lica. Sa ovim ciljem otvoreni su i dežurni telefoni u klinici "Dr Laza Lazarević", koji će 24 časa biti dostupni postupajućim tužiocima i policiji. Pored ovoga, obostrana je volja za korišćenjem različitih terapeutskih modaliteta prema počiniocima nasilja kojima klinika raspolaže sa ciljem podvrgavanja psihosocijalnom tretmanu učinilaca nasilja i njihovog praćenja kroz primenu psihosocijalnog tretmana.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Klinika "Dr Laza Lazarević"

Potpisnici sporazuma na današnjem sastanku ukazali su da će navedeni protokol značajno poboljšati kvalitet saradnje koji je postojao i do sada, kako kroz primenu dogovorenog, čime je značajno ubrzan postupak smeštaja i veštačenja lica sa mentalnim smetnjama, tako i kroz stalno učešće predstavnika klinike u radu grupa za koordinaciju i saradnju koje su obrazovane u tužilaštvima u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici i čiji rad se u dosadašnjoj primeni zakona pokazao kao najznačajniji u prevenciji nasilnog obrasca ponašanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading