Majstori, gde vam je dozvola?! Krivična prijava protiv investitora u Krunskoj!

Autor: Tanjug, Republika

Hronika

17.06.2020

17:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protiv investitora na objektu u Krunskoj 79 podneta je krivična prijava zbog krivičnog dela građenje bez građevinske dozvole, saopštio je danas Sekretarijat za inspekcijske poslove, povodom navoda "Društva za ulepšavanje Vračara" da mesecima vode borbu sa nesavesnim investitorima koji ilegalno pokušavaju da "nadgrade" zgradu na adresi Krunska 79.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Sekretarijat je naveo da je prvo 18. septembra 2019. godine izvršeno zatvaranje predmetnog gradilišta postavljanjem službene trake i službenog znaka "Zatvoreno gradilište", jer je inspekcijskoma nadzorom utvrđeno da je investitor odstupio od Rešenja o odobrenju za izvođenje građevinskih radova na investicionom održavanju krovnog pokrivača i fasade.

- Imajući u vidu da je investitor posedovao navedeno rešenje, a kako je na terenu uočeno nadziđivanje objekta, građevinska inspekcija je odmah inicirala postupak i obavestila nadležni organ Opštine Vračar, koji je poništio rešenje kojim se investitoru odobrava investiciono održavanje", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Grada Beograda.

Kako se precizira, 30. septembra 2019, podneta je krivična prijava protiv investitora zbog krivičnog dela građenje bez građevinske dozvole. Sekretarijat ističe da je podneta i dopuna krivične prijave 10. oktobra, kao i 15. oktobra 2019. godine, zbog krivičnog dela građenje bez građevinske dozvole i zbog krivičnog dela skidanja i povrede službenog znaka i pečata.

- Takođe, nadležnom tužilaštvu podneta je i prijava za pokretanje privrednog prestupa protiv izvođača radova. Osim toga, i tokom vanrednog stanja vršeni su redovni nadzori predmetnog objekta, o čemu je nadležno tužilaštvo obavešteno novom dopunom krivične prijave od 23. aprila tekuće godine - navodi Sekretarijat za inspekcijske poslove.

Objašnjavaju da je razlog za neizvršenje rešenja o uklanjanju, poništavanje rešenja građevinskog inspektora od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a da će gradska građevinska inspekcija u najkraćem roku ponoviti postupak i sprovesti izvršenje.

U saopštenju se navodi da građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove vrši inspekcijski nadzor nad izvođenjem bespravnih radova na dogradnji navedenog objekta.

Ukazuje se da je Grad Beograd za rušenje bespravnih objekata u ovoj godini obezbedio 135 miliona dinara.

U saopštenju Sekretarijata, objavljenom na sajtu Grada Beograda, ističe se da je od novembra 2018. godine, kada je nadležnost građevinske inspekcije prešla na gradsku inspekciju, po pitanju zaustavljanja bespravne gradnje urađeno više nego decenijama pre toga. Navodi se da su u toku prošle godine gradski građevinski inspektori izvršili više od 5.000 redovnih i vanrednih inspekcijskih nadzora, srušili 21 nelegalno sagrađen obejkat, zatvorili 450 gradilišta i podneli preko 300 krivičnih i drugih prijava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading