Pokušao da prošvercuje zaštićene vrste ptica! Evo šta se na kraju desilo sa jadnim životinjama

Autor: Tanjug

Hronika

11.06.2020

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tursko-holandski državljanin, koji je 3. juna pokušao da iz Srbije iznese pet jedinki zaštićene vrste ptica - češljugara, nakon krivičnog postupka je po principu oportuniteta i obacivanja krivične prijave, u humanitarne svrhe uplatio 120.000 dinara i 655 evra.

RepublikaFoto: Tanjug/M. NIKOLIĆ
Foto: Ilustracija

Ptice su nakon stručnog pregleda Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu puštene u prirodu.


U saopštenju Pokrajinskog zavoda se precizira da je državljanin Turske i Holandije G.O, bio zaustavljen na graničnom prelazu sa Hrvatskom kod Batrovaca, kada je automobilu nosio kavez sa pet jedinki češljugara, koje su odnete u Pokrajinski zavod a potom puštene u prirodu jer su strogo zaštićena vrsta međunarodnim propisima.

Granična policija je ovaj slučaj ustupila šidskoj policiji, koja je protiv G.O. podnela istog dana krivičnu prijavu zbog pokušaja iznošenja iz Srbije zaštićenog prirodnog dobra.

Osnovno javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici je istog dana odbacilo prijavu i donelo rešenje da, po principu oportuniteta, okrivljeni uplati 120.000 dinara i 655 evra u humanitarne svrhe, a uplata je realizovana istog dana.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode izrazio zadovoljstvo radom policije i tužilaštva u brzom procesuiranju ovog krivičnog dela.

- Zavod, koji je staralac strogo zaštićenih vrsta životinja na području Vojvodine, ističe da su hvatanje u prirodi, držanje u zarobljeništvu i pokušaji prenosa preko granice strogo zaštićenih životinja česta krivična dela, usled čega je rad graničnih službi i pravosudnih organa veoma važan u njihovom sprečavanju -  rekao je Marko Tucakov, biolog iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

U ovoj instituciji kažu da su male divlje ptice pevačice, u koje spada i češljugar, posebno na udaru kod ove vrste kriminala.

- Nažalost, najveći deo ovako uhvaćenih ptica strada tokom hvatanja i transporta, te je želja da se ove životinje drže u kavezu radi pesme i lepog perja nastrana i apsurdna-  kaže Tucakov.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading