Kako izgleda robija osoba sa invaliditetom? Igoru preti do 8 godina zatvora zbog smrti deteta

Autor: telegraf

Hronika

10.06.2020

16:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Filip V. (2) iz sela Radičević kod Bečeja poginuo je kada je na njega naočigled roditelja naleteo kvadom meštanin Igor B. (34). Dečak je od siline udarca leteo 15 metara i od teških povreda preminuo je u bolnici, a Igor koji je inače nepokretan je uhapšen. On je saslušan u utorak kod javnog tužioca i određen mu je pritvor od 30 dana.

RepublikaFoto: facebook.com/Printscreen
Igor B.

- Igor nije bio pod dejstvom alkohola, a inače je reč o mladiću koji je nepokretan od struka na dole. Na teret mu se stavlja teško delo protiv bezbednosti saobraćaja - kazao je izvor.

Za ovo delo predviđena je kazna od jedne do osam godina.

Ukoliko Igor B. dobije zatvorsku kaznu, iako nepokretan, on će je služiti u zatvoru kao i svi drugi osuđenici.

Kako služenje kazne izgleda za osobe sa invaliditetom, za Telegraf.rs objašnjeno je u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

- Svi zavodi imaju sobe koje su prilagođene za smeštaj lica lišenih slobode sa invaliditetom. U starijim zavodima to se postiglo rekonstrukcijom nekadašnjih soba, dok su u svim novijim zavodima, prilikom njihovim izgradnje, namenjene prostorije isključivo za smeštaj lica sa posebnim potrebama - rečeno je za Telegraf.rs u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

- Lica sa invaliditetom imaju sva prava kao i druga lica lišena slobode, a koja su predviđena Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija: pravo na boravak na svežem vazduhu od minimum 2 sata, zdravstvenu zaštitu, posete branioca, roditelja, bračnog druga, dece, usvojitelja, hranitelja..., pravo na telefonske razgovore, dopisivanje, učešće u kreativnim radionicima i specijalizovanim terapijskim programima, kupovinu na kantini, kao i na sva druga prava predviđena ZIKS-om - kažu iz Uprave.

Dvogodišnji Filip stradao je dok je bio u šetnji sa roditeljima na trotinetu i kretali su se desnom stranom kolovoza. Tada ga je u blizini osnovne škole kvadom udario Igor B. Četvorotočkaš se kretao iza njih i pokušao je da obiđe tročlanu porodicu, kada je mališan iznenada skrenuo levo i bukvalno podleteo pod točkove - priča izvor iz istrage.

Rođak Igora B. koji se našao u blizini odmah je pritekao u pomoć, a otac Saša V. koji se nalazio sa sinom, podigao je dete u naručje i odvezao ga u ambulantu u Bečeju. Hitna pomoć je dete transportovala u Dečiju bolnicu u Novom Sadu, ali je ono preminulo na ulazu u bolnicu.

- Dete mi je bilo živo i odvezao sam ga u Dom zdravlja. Vozili su ga kolima Hitne pomoći, a dete mi je umiralo na rukama. Preminuo je na ulazu u bolnicu - rekao je otac preminulog Filipa, Saša V.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading