HAOS NA SUĐENJU ZA ZLOČIN NA BENZINSKOJ PUMPI: Srebrić ne menja iskaz, svađa advokata i sudije

Autor: novosti.rs, republika.rs

Hronika

08.06.2020

17:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Ne želim da iznosim odbranu, niti da odgovaram na pitanja. Ostajem pri odbrani i izjavi koji sam dao na saslušanju u tužilaštvu i ne osporavam ništa iz optužnice - ovo je u Višem sudu u Beogradu na suđenju Milošu Srebriću za ubistvo Kristine Kaplanović pre tri godine na benzinskoj pumpi, rekao drugooptuženi Stefan Rokvić, koji se tereti za neprijavljivanje krivičnog dela i počinioca.

RepublikaFoto: facebook.com/Kristina Kaplanović
Kristina Kaplanović

On je tako priznao krivicu, a u istrazi je ispričao da je to veče vozio Srebrića u njegovo selo kod Velike Plane i da je stao na autoputu da ovaj nešto uzme sa pumpe. Posle su nastavili put, a tek sutradan je čuo za ubistvo devojke i povezao šta se desilo.

Navodno je dobio ozbiljne pretnje da nikome ništa ne priča i sklonio se u inostranstvo. Vratio se u novembru prošle godine kada je odlučio da progovori. Sada u sudnici nije ni pogledao Srebrića.

Pošto je Rokvić odbio da odgovara na pitanja, Srebrićevi branioci Jugoslav Tintor i Vladan Jeftić najavili su da će tražiti da se zapisnik sa saslušanja u tužilaštvu proglasi nezakonitim i izdvoji iz spisa, ukoliko ne dobiju mogućnost da ga preispitaju u sudnici.

- To se kosi sa pravom na pravično suđenje Srebriću i na tom iskazu se ne može zasnivati presuda - kaže Tintor.

- Bilo bi čistije da je tužilaštvo sklopilo sporazum sa Rokvićem i da on i ne ulazi u sudnicu, nego da dođe ovde i kaže neću da pričam. Spremio sam tristrane pitanja, ali dobićete ih u formi primedbi - 

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Otac Katarine Kaplanović

Srebrićevi branioci su tražili da se neposredno ispita veštak Dragomir Vasiljević koji je pratio bazne stanice iz te večeri i svedok Dragan Stanković, koji je u vreme ubistva bio na autoputu kod pumpe. Jeftić je zatražio da se uporedi kako je prema detaljnom opisu Rokvića Srebrić bio obučen te večeri, a kako je obučena osoba koja se vidi na snimku.

Tužilaštvo i Rokvićev branilac usprotivili su se pozivanju veštaka i novog svedoka, jer smatraju da je suvišno i nepotrebno i da se nalaz veštaka može pročitati.

Prilikom iznošenja primedbi Tintor i Jeftić su došli u sukob sa sudijom Marinom Anđelković i na kraju zatražili njeno izuzeće. Jeftić je hteo da iznese još jedan predlog dokaza, ali mu sudija nije dozvolila, jer je završila sa dokaznim predlozima. Dva puta ga je opomenula i zapretila novčanom kaznom. Posle je opomenula i Tintora.

RepublikaFoto: Blic
Miloš Srebrić

- Način na koji vodite predmet dovodi u sumnju vašu nepristrasnost - rekao je Tintor sudiji.

- Sečete branioce, svaku moju treću rečenicu prekidate, ulazite u polemiku. Sporan je način kako parafrazirate reči branilaca u zapisnik. Skraćujete i izvitoperite rečenice u duhu da se degradira ono što je rečeno, pa ne može da se vidi prava suština i smisao. Iz petnih žila se borimo da unesemo ključne stvari odbrane. Mi nismo u školi pa da nam pretite "sedi dole" i "spusti ruku". Suđenje je živ proces i mora da mi se dozvoli da reagujem u realnom vremenu, posebno ako mi se gaze procesna prava. Ne mogu da se šćućurim ovde i ćutim - 

Sudija Anđelković je odgovorila da do sada nije imala branioce koji stalno ustaju da nešto kažu, govore kad hoće i ne poštuju proceduru procesa.

- Žalosno je što sud ne može da traži vaše izuzeće - odgovorila je Tintoru.

Pošto je sudsko veće trebalo da se povuče da odluči o prigovorima Srebrićevih branilaca, Jeftić je insistirao da ne mogu da odlučuju pre nego što odbrana kaže još jedan prigovor koji ima.

- Previše gledate filmove, sad ću početi da vas kažnjavam - rekla mu je sudija.

Nakon toga je Tintor zatražio njeno izuzeće, ali mu nije dozvoljeno da obrazloženje izdiktira u zapisnik.

- Evo primera zašto tražim vaše izuzeće, unosite u zapisnik ono što vama odgovara, pričao sam osam minuta, detaljno obrazlagao izuzeće, a vi ste uneli tri polurečenice - kazao je Tintor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading