Poznat broj poginulih od 6. maja: Strepelo se od povratka na ulice, među žrtvama i beba!

Autor: telegraf.rs, Republika

Hronika

20.05.2020

18:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od ukidanja vanrednog stanja u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginulo je 11 osoba. Kako je rekao direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, to je za 15 odsto manje poginulih u odnosu na isti period prošle godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako je kazao strah je bio veliki da će sa ukidanjem vanrednog stanja doći do porasta saobraćajnih nesreća (sa fatalnim ishodom), pa ovaj rezultat ipak ocenjuju zadovoljavajućim, piše Telegraf.

- U istom periodu prošle godine poginulo je 13 lica, tako da je to za 15 odsto manje. Postojala je bojazan kako će se ponašati učesnici u saobraćaju po ukidanju vanrednog stanja. Prva i osnovna bojazan jeste zato što su se i vozači i pešaci navikli na znatno manji obim saobraćaja. Mnogi su se navikli da su prilično "usamljeni" u saobraćaju, strahovali smo kako će to uticati na bezbednost u saobraćaju. Iako 11 poginulih naravno nije malo, imamo razloga da budemo zadovoljni što nije poginulo više nego u istom periodu prošle godine - kazao je dodajući da se strepnje nisu obistinile.

Kaže da je strah zasnovan na navikama koje su učesnici u saobraćaju stekli tokom gotovo dva meseca koliko je vanredno stanje trajalo.

- Između ostalog, problem je sa vozačima starijim od 65 godina, koji za sve ovo vreme nisu vozili. Mislimo o njihovom vraćanju u vozačku kondiciju - kazao nam je.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Takođe, rekao je da se trenutno ne može napraviti poređenje sa situacijom u drugim zemljama, jer statistiku rade na godišnjem nivou.

- Tek će biti istraživanja - dodao je.

U saobraćajnoj nesreći poginula beba

Osvrnuo se i na broj nesreća koje su se desile tokom vanrednog stanja, a kojih je bilo 2.000. U njima je poginula 31 osoba, dok su njih 1.032 povređeni.

- Možda smo mi stekli utisak da je situacija bila mnogo bolja, ali je daleko od toga - kazao je ocenjujući da je pažnja javnosti bila usmerena na borbu sa korona virusom, te da je, iako gotovo upola manje saobraćajnih nesreća, broj poginulih nesrazmerno visok u odnosu na broj vozila u saobraćaju.

Od broja poginulih sedam je poginulo tokom zabrane kretanja, a pet osoba uopšte nije imalo dozvolu za kretanje. Među poginulima najmlađa je jednogodišnja beba, u nesreći kod Boljevca. Zabeležena je i smrt tinejdžerke u Beogradu.

Kako je Okanović kazao, nesreće su beležene u svim delovima Srbije.

- Bilo je na teritoriji od severa do juga i od zapada ka istoku. Niko nije bio pošteđen - kazao je dodajući da nema mesta koje se izdvojilo po crnom bilansu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading