Podignuta optužnica protiv Velimira Simića: Ekspertu za bombe preti 40 godina

Autor:

Hronika

20.05.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protiv plaćenog ubice Velimira Simića, kojem se na teret stavlja likvidacija šefa "bežanijskog klana" Gorana Mijatovića Mite i njegovog telohranitelja 2006. godine, podignuta je optužnica u Višem sudu u Beogradu, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: ST/E. ČONKIĆ
Uviđaj nakon ubistva Mijatovića

- Optužnica je podignuta početkom februara, a na teret mu se stavlja krivično delo teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna do 40 godina zatvora. Čeka se da sud potvrdi optužnicu ili da je vrati na dopunu, a ceo proces jeste usporen zbog epidemije koronavirusa - navodi izvor Srpskog telegrafa.

Ubistvo naručio Keka?

Ubijeni Mijatović je bio vođa "bežanijskog klana", ali i predsednik FK Bežanija. Važio je za izuzetno nasilnog čoveka, a svojevremeno je bio dovođen u vezu i sa trgovinom narkoticima. Motiva je bilo na pretek, a prema pisanju medija u to vreme, njegovu likvidaciju je navodno naručio Dejan Stojanović Keka, vođa rivalske grupe iz novobeogradskih blokova. Iako ta veza nikada nije potvrđena, Stojanović je, posle Mitine likvidacije, napustio Srbiju i otad se, navodno, nalazi u Brazilu.

Hapšenje

Simić, koji je poreklom iz Sokoca u Republici Srpskoj, uhapšen je u oktobru prošle godine na granici BiH i Srbije, kada je ušao u našu zemlju, kako se sumnja, da bi "odradio" još neku likvidaciju.

- U pitanju je stručnjak za eksplozive, za kog postoje operativna saznanja da je umešan u još neke likvidacije na prostoru Balkana. Njega je policija direktno povezala sa likvidacijom Gorana Mijatovića Mite i njegovog telohranitelja Slavka Novakovića 2006. godine - kaže izvor iz policije.

Specijalizovani za likvidacije

Velimir Simić dovodi se u vezu sa Darkom Elezom, vođom kriminalne grupe iz BiH koja je, navodno, specijalizovana i za likvidacije. Član te grupe bio je i Šapčanin Strahinja Rašeta, koji je poginuo 2008. godine dok je postavljao eksploziv ispod jednog automobila. Elez je u Srbiji odslužio devet godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja se bavila reketiranjem.

Likvidacija Mite Bežanije, kako su ga zvali, filmski je izvedena. Mijatović je imao informaciju da mu je život ugrožen i bio je izuzetno oprezan, pa je prvo poslao Novakovića da proveri automobil koji je koristio. Tek kada je on utvrdio da nema bombe ispod njihovih kola, došao je i Mita, ali je tada eksplodirao audi koji je bio parkiran pored! To je bila jedna od najspektakularnijih akcija podzemlja u Beogradu i prvo ubistvo na taj način izvedeno. Zahvaljujući temeljnom radu, policija je, ipak, došla do važnog dokaza - DNK ubice.

Saučesnika "pojeo mrak"

Policija je uspela da identifikuje još jednu osobu koja je bila osumnjičena da je učestvovala u atentatu u kom je ubijen Goran Mijatović. U pitanju je Slaviša Bilinac Bili (29), Simićev zemljak iz Sokoca. Ipak, pred hapšenje, Bilinac je nestao bez traga, a po kuloarima kruže priče da su ga nalogodavci Mitinog ubistva uklonili kao najslabiju kariku.

Klopka

- Policija nije otkrivala saznanja i strpljivo je čekala priliku koja se pojavila u oktobru 2019. Simić, koji se krio punih 13 godina i čekao da se slegne prašina, preko prijatelja je počeo da se raspituje o istrazi. Inspektori su iskoristili šansu i preko doušnika mu poturili informaciju da za njim ne postoji nikakva poternica. Ovaj bombaš se tada ohrabrio i rešio da dođe u Srbiju, ali je uhapšen odmah po prelasku granice - otkriva naš sagovornik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading