Sramna odluka Apelacionog suda na udaru pravde: Majiću, silovanje u romskoj zajednici NIJE normalno!

Autor:

Hronika

14.05.2020

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle odluke Apelacionog suda u Beogradu u junu 2019, kojom je preinačena presuda Višeg suda u Pančevu iz januara iste godine i A. A. oslobođen optužbe da je izvršio krivično delo obljuba sa detetom, reagovao je Vrhovni kasacioni sud, i nakon reakcije Republičkog javnog tužilaštva, usvojio zahtev za zaštitu zakonitosti, jer je ustanovljeno da je Apelacioni sud povredio zakon u korist okrivljenog.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Da podsetimo, u januaru 2019. godine Viši sud u Pančevu osudio je na pet godina zatvora mladića (22) zbog produženog krivičnog dela obljuba nad detetom. Ovaj muškarac teretio se da je u periodu od 20. jula 2017. godine do 24. avgusta 2017. godine imao polne odnose sa trinaestogodišnjom devojčicom, nakon čega je ona zatrudnela.

Istragom je utvrđeno da je ovaj muškarac dolazio u kuću devojčice gde je prespavao, što je potvrdila i devojčicina majka.

Majić opravdavao izopačeno ponašanje

RepublikaFoto: Tanjug
Miodrag Majić

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić je pokušao da opravda odluku koju je odobrio, da se monstrum oslobodi i pod velom demokratije opravda izopačeno ponašanje!

- Sudija nikad ne komentariše odluku ni komentare na odluku, bez obzira na to kakvi ovi bili. Svako je ovlašćen da se sa odlukom suda složi ili ne i da u skladu sa sopstvenim obrazovanjem i upućenošću iznese stav. To je jedna od povlastica života u demokratiji - napisao je tada Majić na Tviteru.

Međutim, za Apelacioni sud tu ništa nije bilo sporno, jer je za njih silovanje u romskoj zajednici "normalno" ponašanje.

Tako je Apelacioni sud u Beogradu prihvatio nalaz sudskog veštaka (specijaliste neuropsihijatrije i dečje psihijatrije) koji je naveo da su okrivljeni (22 godine) i oštećena (13 godina) pripadnici romske nacionalne manjine, te da je konkretni događaj cenjen "u sklopu sociološko-kulturoloških osobenosti navedene etničke zajednice u pogledu obrasca bračnih i porodičnih odnosa, koje se, između ostalog, odnose na rano stupanje u polne odnose i rano zasnivanje zajednice života"...

Majić oslobodio silovatelja i bio oštri protivnik doživotne kazne za ubice dece

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Igor Jurić

Mesecima nakon što je sudija Majić potpisao sramnu presudu da se silovatelj oslobodi, oglasio se osnivač fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić i naveo da je isti sudija bio najveći protivnik da se uvede zakon o doživotnoj robiji za ubice dece, a svoje protivljenje pravdao je pozivajući se na ljudska prava i dokumenta koja su doneta u toj oblasti.

- Oslobođen čovek koji je obljubio devojčicu od 13 godina. Predsednik veća sudija koji je i potvrdio svojim potpisom ovu presudu je Dr. Miodrag Majić. Gospodine, da li je ovo jedan od razloga što ste tako oštri protivnik doživotne kazne zatvora ? - napisao je tada Jurić na Tviteru.

Međutim, Vrhovni kasacioni sud ukazao je da je obljuba sa detetom ne samo povreda prava, već istovremeno i povreda moralnog poretka, zbog čega po našem zakonodavstvu, a i u skladu sa Međunarodnim standardima, maloletna lica uživaju posebnu zaštitu u pogledu polnih odnosa, a naročito kada su u pitanju deca... Zbog svih tih okolnosti, kao i činjica iz kojih je proisteklo da je okrivljeni morao da zna za zabranjenost polnih odnosa sa decom, Vrhovni kasacioni sud je usvojio zahtev za zaštitu zakonitosti.

Kako se na kraju navodi u presudi Vrhovnog kasacionog suda, pravnosnažnom presudom Apelacionog suda u Beogradu iz juna 2019. godine, učinjena je povreda zakona u korist okrivljenog A. A, pri tom ne dirajući u pravnosnažnost navedene presude.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading