Jedan od najkrvoločnijih ubica bivše Jugoslavije: Vinko je brutalno ubio 5 osoba, a od njegovog zverstva prolazi jeza!

Autor: blic.rs, Republika

Hronika

13.05.2020

19:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U službenim dokumetima bivše Jugoslavije izdvaja se sedam serijskih ubica koji su harali na teritoriji bivše SFRJ i ne zna se koji je bio suroviji. Serijskim ubicom se službeno smatra osoba koja je počinila tri ili više ubistava, međutimm FBI smatra da su serijske ubice one osobe koje su počinile dva ili više ubistava koja su se dogodila zasebno, a ubica je delovao sam.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zloglasni serijski ubica Vinko Pintarić rođen je 1941. godine u okolini Bjelovara. Prvo ubistvo počinio je u Zaboku kada je imao 32 godine.

Kobnog dana bio je pijan, i u napadu ljubomore bio je ubeđen da ga njegova supruga Katica vara sa prvim komšijom Vidom Želimorskim. Otišao je kod njega i ubio ga hicem iz puške, a potom je pobegao.

Ipak, 18 dana posle zločina, sam se predao policiji. Sudija ga je umesto u zatvor poslao na psihijatrijsko veštačenje u bolnicu Vrapče. Međutim, ubica je odatle svega tri meseca kasnije pobegao!

Iz bolnice je otišao pravo u kuću svoje supruge i tamo je stigao u zao čas. Čuo je kako ga Katica odovara sa rođakom i ponovo je potegao oružje. Povukao je okidač i jednim hicem u glavu pogodio svoju suprugu. Preminula je na licu mesta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ponovo je pobegao od policije i tri meseca se uspešno skrivao, a onda je ponovio isto što i prvi put - predao se. Sud ga je osudio na smrt.

Pintarić je međutim tada iskoristio zakonsko pravo da mu smrtna kazna bude preobličena u kaznu zatvora u trajanju 20 godina. Kaznu je služio u Staroj Gradišci. Nakon osam godina robije odlučio je opet da pokuša da pobegne i u tome je i uspeo!

Narednih osam godina skrivao se po zagorskim selima, a ljudi su počeli o njemu da pričaju kao o Zagorskom Čarugi. Nije dugo mirovao, posle osam godina ponovo je ubio.

Skrivao se tada u selu Andraševci, pa je našao ljubavnicu Barbaru Šipek i krio se i kod nje u Donjoj Stubici.

Ona mu se jednom požalila da joj je komšija Štef Kišur ubio pile, pa ga bacio u njeno dvorište. Zagorski Čaruga je ponovo poludeo, otišao kod Kišura i presudio mu jednim metkom u čelo.

Istog meseca te 1990. godine ubio je i vikendaša Rudolfa Belinu, ovog puta zbog paranoje. Bio je ubeđen da ga je Belina izdao i prijavio policiji.

Poslednju žrtvu ubio je iste godine takođe zbog paranoje. Došao je kod Bože Habeka u dom, a on ga je upitao: "Tražite li koga?" Pintarić je mislio da je to provokacija i da ovaj zna ko je on, te je i njemu presudio hicima iz pištolja, i to pred njegovom suprugom i komšijom.

Vinko je pokušao da ubije još dva puta, Franju Kocijana i mladog policajca Vladu Stakića u decembru 1990. godine.

Hrvatski specijalci uhvatili su ga konačno 1991. godine dok se Pintarić skrivao u kući svoje druge ljubavnice, Ankice Buhinček kod Velikog Trgovišta.

Specijalci su pokrenuli akciju "Prsten", opkolili su kuću, ali je Pintarić odbio da izađe iz nje.

Bio je ubeđen da ga je Buhinčeg izdala pa je ranio metkom u stomak.

Specalci su tada u kuću ubacili suzavac, a u unakrsnoj vatri Pintarića su sa dva hica pogodili u stomak i jednim u ruku. On je nastavio da puca, a onda je jedan od specijalaca ispalio kobni hitac i serijski ubica upucan je u glavu. Preminuo je na licu mesta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading