Mafija drhti da ubica ne propeva: Hapšenje u Beogradu težak udarac za "kavčane"

Autor: J. KORICA - M. Ž. LAZIĆ

Hronika

14.05.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miloš Miljanović (33), crnogorski državljanin koji je u ponedeljak oko 17.30 naoružan automatskom puškom uzi i s maskom na licu upao u "Le Pettit Bistro" na Vračaru, a kog policija dovodi u vezu sa "kavačkim klanom", najverovatnije je na meti držao društvo koje se dovodi u vezu sa suprotnim "škaljarskim klanom". Njegovo hapšenje moglo bi da bude težak udarac "kavčanima", koji strepe da bi ovaj Hercegnovljanin mogao da propeva o nalogodavcima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/Republika/MUP Srbije
Miloša Miljanovića snimile su kamere tokom napada

SLEDI VEŠTAČENJE

Pretpostavlja se da je Miljanović u kafiću tražio trojicu muškaraca odranije poznatih policiji - Miloša Nilovića Runja, Vojislava Kostića i Nikolu Kovačevića. Runja je policija još ranije označila kao člana "škaljarskog klana", pa se sumnja kako je upravo on bio na meti napadača. Ipak, trojac je uspeo da umakne napadaču koji ih je jurio po bašti kafića, no kada su se potencijalne žrtve razbežale, Miljanović je laganim korakom napustio lokal i uputio se ka štek-stanu u Nebojšinoj ulici, gde ga je policija pronašla i uhapsila. Tokom hapšenja pronađeno je oružje, maska, ali i odeća koju je napadač nosio.

Javnost je bila šokirana saznanjem da se njemu na teret stavlja samo neovlašćeno posedovanje oružja, za šta je zaprećena kazna zatvora od dve do 12 godina. Pitanje je zašto tužilaštvo nije išlo sa težom kvalifikacijom jer je, osim automatske puške uzi, u stanu u Nebojšinoj ulici u kome je Miljanović uhapšen pronađena i silikonska maska, što ukazuje da je njegova akcija trebalo da se završi likvidacijom.

Optužen za lakše delo jer prava istraga tek počinje

- Ovo je samo početak istrage i tužilaštvo je krenulo sa onim za šta ima dokaze, a to je neovlašćeno posedovanje oružja. Sada tek počinje prava istraga. Policija i tužilaštvo treba da pošalju pronađeno oružje na veštačenje kako bi bilo utvrđeno da li je ono već korišćeno i da li je iz njega eventualno neko ubijen. Takođe treba da ispitaju osumnjičenog o njegovim namerama, kontaktima, da li je imao nalog za likvidaciju, od koga ga je dobio. Da li je imao pomagače u Beogradu, pa bi onda to delo moglo da bude kvalifikovano kao zločinačko udruživanje - kaže za Srpski telegraf poznati srpski advokat Nebojša Milosavljević.

KUPILI VREME

Prema njegovim rečima, sve je u ranoj fazi, još uvek se radi po nalogu za pokretanje istrage.

TRAPAVI UBICA KOJI JE ZAPAO U DUGOVE

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Božo Spasić

Zašto je Miljanović naoružan do zuba naprosto napustio kafić bez ispaljenog metka, ostaje misterija, no postoje neke pretpostavke šta bi moglo da bude u pitanju.

- Cela ova akcija izvedena je trapavo, mi ih zovemo trapave ubice, ali je Miljanović i kao takav velika lovina za srpsku policiju. Prvo treba ispitati da li je umešan u još neke likvidacije, ali zanimljivo je i oružje koje je imao kod sebe, automat izraelske proizvodnje uzi, koji nije tako čest na ovim prostorima - kaže za Srpski telegraf privatni detektiv i bivši funkcioner DB Božo Spasić.

Događaj koji se odigrao u vračarskom lokalu ukazuje donekle da se radi o neiskusnom ubici, pa je moguće da se u ovoj "opasnoj igri" obreo kako bi otplatio dugove. Ovakav sled događaja ne bi bio ništa novo i začuđujuće, budući da je Marjan Vujačić na isti način od sitnog kriminalca postao egzekutor.

- Vujačić je postao plaćeni ubica kako bi otplatio kockarske dugove, svi znamo da je to istragom utvrđeno. Da bi vratio dugove, uzimao je pozajmice od zelenaša. Kako nije mogao da vraća kamate, njegovi dugovi su postali enormni. Pritiskali su ga i pretili mu i tako je ušao u taj posao. Moguće da je i sa Miljanovićem, koji nije imao kriminalni dosije, ista priča - kaže dobro upućeni izvor Srpskog telegrafa.

- Od osumnjičenog su verovatno uzeti uzorci DNK i otisci prstiju, koji treba da se uporede sa bazom podataka, da li se možda on još negde pojavljuje. Potrebno je izvršiti i veštačenje mobilnog telefona da se vidi gde se kretao i sa kime je kontaktirao. Tužilaštvo je sa posedovanjem oružja, koje je prilično dokazivo, kupilo vreme da na miru sprovede temeljnu istragu i prikupi valjane i čvrste dokaze. Nije isključeno da na kraju optužnica bude potpuno drugačija od ovog krivičnog dela koje mu se stavlja sada na teret - kaže advokat Milosavljević.

Miloš Miljanović saslušan je juče u Višem tužilaštvu u Beogradu. Saslušanje je obavljeno uz neviđene mere bezbednosti jer je Crnogorac postao centar dešavanja u balkanskom podzemlju.

 

Miloš Nilović: Šokiran sam, pijem tablete

RepublikaFoto: Facebook.com/Vojislav Kostic
Miloš Nilović Runjo

Miloš Nilović Runjo poznat je javnosti još od hapšenja u restoranu "Durmitor" u junu 2017. godine, kada ga je policija tada označila kao člana "škaljarskog klana". On je za portal Krik rekao da je tačno da je sa bivšim žandarmom Vojislavom Kostićem bio u lokalu u koji je naoružani Miljanović upao, ali da se nisu krili ni od koga, te da su u "šoku, da piju tablete" i da razmišljaju o odlasku iz Srbije jer ga, kako tvrdi, "neopravdano povezuju sa škaljarcima".

- Potpuno je jasno ko stoji iza Miljanovića, ali na istražnim organima je da od njega izvuku ključne informacije, pomoću kojih može da se nanese ozbiljan udarac "kavačkom klanu". Kako je ušao u Srbiju, ko mu je bio veza u Beogradu, ko ga je logistički podržao, ko mu je iznajmio stan i mnogo drugih ključnih informacija o funkcionisanju jedne od najmoćnijih balkanskih kriminalnih organizacija. Ukoliko Miljanović progovori, to može naneti strašan udarac "kavačkom klanu", osakatiti ga i zbog toga je njima najvažnije da nesuđeni atentator ne progovori - kaže izvor Srpskog telegrafa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading