Vođa grupe "Amerika" planirao bekstvo? Osam robijaša ubijeno tokom nemira

Autor:

Hronika

29.04.2020

21:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmanje osam zatvorenika ubijeno je u pobuni u zloglasnom peruanskom zatvoru "Kastro Kastro" u Limi, koja je izbila zbog loših uslova unutar zidina usled koronavirusa. Dok su jedni tražili bolje uslove, neki su pozivali na pomilovanje, a neki planirali bekstvo! Među njima je i Zoran Jakšić, vođa grupe "Amerika", osuđen na 20 godina robije zbog trgovine kokainom!

RepublikaFoto: Poder Judical del Peru
Zoran Jakšić

Peru je prošle sedmice odobrio dekret koji omogućava predsedniku Martinu Viskaru da proglasi humanitarna pomilovanja kako bi se sprečilo širenje virusa u zatvorima, u kojima je dosad obolelo 609 osuđenika i 113 zaposlenih.

Mnogi su to videli kao priliku da se dokopaju slobode, pa je u ponedeljak u zatvoru u Limi izbila pobuna. Usledio je okršaj robijaša sa vojskom i policijom, a u pucnjavi je ubijeno osam osuđenika. U jednom od četiri zatvorska bloka u kojima su izbili neredi već četiri godine je smešten i srpski narko-bos Zoran Jakšić, kome nije prvi put da planira bekstvo!

Najpre su 2017. peruanski mediji izveštavali da je upravo Jakšić organizovao šefu jedne lokalne bande i svom prijatelju Horheu Medini Gaviljanu bekstvo iz zatvora, i to uz pomoć dvojice policajaca koji su ga sakrili u kamionu za smeće. Pre samo godinu dana, u februaru 2019, bekstvo je pokušao i sam Jakšić.

Pre samo godinu dana Jakšić pokušao da pobegne glumeći da je bolestan

- Opasni srpski trgovac drogom i ubica pokušao je bekstvo glumeći bolesnika. On se žalio na zdravstvene tegobe, pa je uprava zatvora odlučila da ga preveze na pregled. Međutim, izlazak iz jednog od najčuvanijih zatvora pokušao je da iskoristi za bekstvo. Stražari su munjevito reagovali i osujetili njegov plan. Kako se nešto slično ne bi ponovilo, povećan je broj stražara koji brinu o Jakšiću - pišu peruanski mediji.

Čovek sa 1.000 lica

Kada je uhapšen, Jakšić je koristio dokumenta na ime Lens Korona, ali je granicu prelazio koristeći čak 46 lažnih identiteta, zbog čega je nazvan Čovek sa 1.000 lica.

U Peruu je hapšen i 1998. godine, kada je osuđen na pet godina zatvora, a kaznu je služio takođe u zatvoru "Kastro Kastro".

Navodno je tada naučio španski i sklopio prijateljstva koja su mu omogućila ulaz u lokalne narko-kartele.

Potom je osnovao svoj klan Golondrinas sastavljen od lokalnih kriminalaca i kokain nabavljao direktno od proizvođača, a potom ga preprodavao američkim i evropskim kriminalnim organizacijama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading