Godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije! Još se ne zna ko je pucao u novinara

Autor: novosti

Hronika

11.04.2020

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U jeku NATO bombardovanja, na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u centru Beograda, u haustoru zgrade u kojoj je živeo, ubijen je novinar Slavko Ćuruvija. Ni 21 godinu kasnije ne zna se ko je pucao na vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina". Prvostepeni postupak, koji je okončan u aprilu prošle godine pred Specijalnim sudom, nije dao odgovor na ovo pitanje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Slavko Ćuruvija

Ono što je, kako se navodi, utvrđeno, jeste da to nije uradio Miroslav Kurak, pripadnik Službe državne bezbednosti, kako tvrdi Tužilaštvo za organizovani kriminal, već osoba čiji je identitet i dalje nepoznat. Presudom, koju uskoro treba da razmatra Apelacioni sud u Beogradu, Radomir Marković, nekadašnji načelnik Službe državne bezbednosti, osuđen je na 30 godina zatvora kao podstrekivač na teško ubistvo.

Ista kazna izrečena je Milanu Radonjiću, bivšem šefu beogradskog Centra državne bezbednosti, kome se na teret stavlja saizvršilaštvo. Za isto delo, Ratko Romić, bivši operativac RDB, i Kurak, osuđeni su na po 20 godina zatvora.

Da je neposredni izvršilac ubistva nepoznata osoba proizlazi iz svedočenja Branke Prpe, Ćuruvijine nevenčane supruge, koja je u trenutku napada bila sa njim. Prilikom svedočenja na glavnom pretresu, bila je izričita da je na atentatora najviše podseća Luka Pejović, ubijeni član Jedinice za specijalne operacije, a ne Kurak, kako se sumnjalo.

Prema optužnici, Ćuruvija je ubijen "zbog novinarske delatnosti". Njihov zaključak je da je zločin počinjen "radi očuvanja političke vlasti u zemlji, koju je Ćuruvija počeo da ugrožava svojim kontaktima sa liderima opozicije i stranim organizacijama".

Pred Apelacionim sudom u Beogradu, od 30. marta do 2. aprila, trebalo je da se održi sednica po žalbama na prvostepenu presudu. Međutim, ona je odložena zbog vanrednog stanja. Nakon što se budu razmotrile žalbe, Apelacija će doneti odluku da li će presudu potvrditi, preinačiti ili možda ukinuti i vratiti postupak na novo suđenje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading