Robijaši stali u odbranu svih nas: Zatvorenici prave maske za zdravstvene ustanove

Autor:

Hronika

10.04.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I zatvorenici ustali u borbu protiv korone! A kako to izgleda, ekskluzivnu priliku da se uveri imao je Srpski telegraf, čiji reporteri su posetili najveći zatvor u Srbiji, ali i na Balkanu - KPZ Sremska Mitrovica!

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Zatvorenici su maksimalno angažovani kako bi se obezbedile zaštitne maske

Krojački pogon

Njima policijski čas ništa ne znači, ni vanredno stanje, ni nikakve mere zabrane koje tište obične građane jer su već u svojevrsnoj izolaciji, ali ne od korone, već od društva. Zbog grehova iz prošlosti osuđeni su na višemesečne i višegodišnje zatvorske kazne. Mnogi se više neće ni sećati korone kad pojedinci među njima budu napuštali zatvor. Ipak, sve ovo nije ih sprečilo da u ovim teškim trenucima za zemlju pomognu koliko mogu.

- KPZ Sremska Mitrovica ima svoj krojački pogon u kojem zatvorenici svakodnevno prave zaštitne maske. Osim toga, ovde se proizvode i zaštitni kombinezoni sa i bez kapuljače, kao i zaštitne kape za kosu i nazuvice. Pored zatvora u Sremskoj Mitrovici proizvodnja maski se odvija i u muškim zatvorima u Nišu i Požarevcu, kao i u ženskom zatvoru u Požarevcu - kažu u zatvoru dok nas sprovode kroz radionicu.

Zdravstvene mere i ovde se veoma poštuju. Svaki zatvorenik ima zaštitnu masku i radi na propisanoj udaljenosti od drugog. Pored nas prolazi i zatvorenik zadužen za dezinfekciju prostora u zaštitnom odelu, koje su ovde sami napravili.

Samo jedno bekstvo

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu da se tokom 2018. godine desilo samo jedno bekstvo iz srpskih zatvora, i to prilikom sprovoda lica.

- Registrovana su i 42 udaljenja iz otvorenih i poluotvorenih odeljenja zavoda, koja po zakonu ne mogu da imaju fizičko-tehničke prepreke, dok se bekstvo odnosi samo na zatvoreni deo zavoda, u kom te prepreke postoje - kažu u upravi.

Dug društvu

- Dnevno se proizvede oko 500 nazuvica i zaštitnih kapa i oko 100 kombinezona. Dnevna količina proizvedenih maski je oko 5.000. Zaštitna oprema je namenjena za potrebe zdravstvenih ustanova i kriznih štabova u gradovima u kojima se nalaze ovi zatvori, kao i za potrebe samih zatvora - objašnjavaju nam sagovornici.

Kako dodaju, rad u krojačkom pogonu je dobrovoljan, a zatvorenici koji su se latili posla kažu za Srpski telegraf da je ovo jedan od načina da vrate dug društvu i da pokažu patriotizam.

Broj zatvorenika na 100 slobodnih mesta
Srbija  105,5
Austrija  105,8
Grčka  106,8
Rumunija  113,1
Mađarska  114,5
Francuska  116,5
Italija  118,9
Belgija  120,6
* podaci za 2018. god.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading