SAHRANA PO POSEBNOJ PROCEDURI: Prva žrtva korone iz Požarevca ispraćena na večni počinak

Autor: Tanjug

Hronika

09.04.2020

16:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Starom groblju u Požarevcu sahranjena je prva žrtva kovida 19 iz ovog grada, žena stara 77 godina, koja je preminula tokom lečenja u Beogradu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Njena sahrana obavljena je po posebnom protokolu, predviđenom tokom trajanja epidemije.

Telo iz Beograda sačekala je grupa grobara, koji su na sebi imali zaštitne sakafandere, maske, naočare, rukavice i kaljače.

Pre iznosešnja drvenog kovčega, u kojem se nalazio limeni sanduk sa telom pokojnice, vozilo je dezinfikovano, a onda je kovčeg unešen u kapelu.

Prisutno je bilo svega četvoro ljudi, od maksimalno pet dozvoljenih, koji su morali da drže međusobno odstojanje od dva metra.

Nakon što je sveštenik održao opelo i oglasilo se zvono grobljanske crkve, drveni kovčeg odvežen je do porodične grobnice, zajedno sa vencima i drvenim krstom. Nakon spuštanja sanduka u grobnicu, njena betonska ploča najpre je oblepljena pur-penom i tek tada vraćena na mesto.

Ovakvo hermetičko zatvaranje grobnice je neophodno, kako bi se sprečilo moguće širenje zaraze.

Po završetku ukopa, grobari su skinuli skafandere i svu zaštitnu opremu, sem naočara, spakovali ih u plastične vreće i predali Zavodu za javno zdravlje radi uništenja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading