Narko-kralj iz senke poslao 250 tona kokaina u Evropu! Evo ko je Srbin ubijen u Kolumbiji

Autor:

Hronika

05.04.2020

21:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za Beograđanina Dejana Stanimirovića Markosa (45) javnost ranije nikada nije čula. Tek nakon što je završio mrtav na istočnim ravnicama Kolumbije, otkrivena je neverovatna priča o Srbinu za kojim je više od 30 zemalja tragalo zbog sumnje da je šef moćnog narko-kartela.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Stanimirović je Evropu i Rusiju snabdevao kolumbijskim kokainom, a sumnja se da je kroz njegove ruke godišnje prolazilo oko 250 tona ove droge!

- Kolumbijska policija se u koordinaciji s Europolom godinama bori protiv organizacije poznate kao kartel "Balkan". To je najveća mreža trgovaca kokainom između Južne Amerike i Evrope. Prema procenama američke DEA i Europola, godišnje pošalju oko 250 tona narkotika na Stari kontinent. Gazda svega toga bio je Stanimirović - navodi list Semana.

"Balkanski kartel" kontroliše posadu teretnih brodova, koju uglavnom čine Srbi, Crnogorci, Rumuni i Hrvati. Ima pristup lukama u Belgiji, Holandiji, Italiji, Španiji, Crnoj Gori..., i upravlja distribucijom kokaina u Evropi i Rusiji. Kontakte su uspostavili i u Ekvadoru, Peruu i Brazilu.

- Ovaj kartel šalje izaslanike da koordiniraju transakcije raznih trgovaca drogom i kriminalnih grupa u Kolumbiji. Izaslanici služe i kao garancija plaćanja i otpreme pošiljki - navode mediji.

Kako je Stanimirović završio mrtav u gradiću Gvamal, i dalje je glavna tema i u ovoj zemlji, pre svega zbog likvidacije dvojice policajaca u događajima koji su usledili. A priča prevazilazi i scenarija holivudskih gangsterskih filmova.

- Dva policajca su usred noći 1. aprila ugledali čoveka koji je išao ka njima obliven krvlju. Dok su ga vozili u bolnicu, uspeo je da kaže nekoliko reči, ali je u hitnu pomoć stigao bez vitalnih znakova. Druga patrola poslata je na lice mesta, a tragovi krvi po putu odveli su ih do kuće bivšeg šefa zloglasne paravojne formacije Hosea Visente Rivera Mendoze, poznatog kao Vojnik. Međutim, tamo ih je sačekala kiša metaka - piše Semana.

Kobna igra

Policajci su zatečeni mrtvi ispred kuće, dok je unutra pronađeno i beživotno telo Rivere. Za Stanimirovića se sumnjalo da se sam upucao igrajući ruski rulet, ali je istraga pokazala drugačije.

- Zbog zabrane kretanja usled koronavirusa Stanimirović je desetak dana boravio kod Rivere. Poslednje dve noći su se opijali, a kobne večeri potezali su oružje igrajući makabru, igru sličnu ruskom ruletu. Oboje su na kraju ubili jedan drugog - navode kolumbijski mediji.

Ubili dva policajca u strahu od osvete Srba

Kolumbijska policija traga za pastorkom ubijenog gerilca koji se sumnjiči da je likvidirao dvojicu policajaca, dok je pet osoba uhapšeno, a među njima i Riverini supruga, ćerka i sin. Oni su ispričali da su za policajce koji su im zakucali na vrata mislili da su Stanimirovićevi ljudi koji su došli da se osvete.

Veza s Bojovićem

RepublikaFoto: Public
Luka Bojović

Stanimirović je i u decembru prošle godine boravio u Kolumbiju i to u društvu još jednog Srbina, pišu kolumbijski mediji.

- Dolazili su da koordinišu isporuke kokaina i uspostavio nove puteve trgovine između Kolumbije i Evrope. Jedna od njih je veza kartela "Balkan" u Dubaiju, preko koje su kriminalci iz tog dela sveta povezivani sa kolumbijskim organizacijama - piše list Semana.

Dubai se prvi put javno dovodio u vezu sa balkanskim mafijašima prošle godine, kada je u Amsterdamu ranjen Baranin Jovan Đurović. Holanđani su tada pisali da je napad usledio nakon što Đurović i "zemunski klan" Luke Bojovića, koji robija u Španiji, nisu platili tovar kokaina vredan 10 miliona evra.

- Transakcija je trebala da bude poslata u Dubai, ali nikada nije stigla - naveo je list AD.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading