Ništa im nije sveto! Vandali razbili 15 slika na nadgrobnim pločama u selu kod Paraćina

Autor: Blic

Hronika

08.03.2020

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz obesti uništavaju, više ni ne znaju šta rade. Sada su počeli da razbijaju i slike na nadgrobnim spomenicima. Bruka i sramota, ovako Slobodanka Marković iz Gornjeg Vidova kod Paraćina za medije opisuje vandalski čin koji je zatekla na groblju 29. februara.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Skrnavljene spomenika i krađe delova nadgrobnih ploča ili slova od bronze i potom njihove preprodaje, nisu retkost u Srbiji. Ali da neko lomi slike na nadgrobnim pločama, još se nije dešavalo, bar ne tako često.

- Vandali su uništili više spomenika, među kojima su i spomenik mom pokojnom suprugu, svekru, svekrvi i još nekoliko članova porodice. Razbijeno je 15 slika na spomenicima. Iz obesti uništavaju, više ne znaju šta da rade. Sada su počeli da razbijaju slike na groblju. Šta reći, osim bruka i sramota - priča  sagovornica koja je i dalje u šoku zbog svega što se dogodilo.

Vest o skrnavljenju grobova podelila je i sa prijateljima na Fejsbuku, ali je takođe obavestila i policiju.

- Policajci su fotografisali oskrnavljene spomenike. Kako su rekli, pronašli su kamen kojim je to, kako se sumnja, učinjeno. Nažalost, za sada nije otkriveno ko je to učinio, ali nadam se da će biti uskoro - kaže Slobodanka.

Pomenuto obaveštenje na Fejsbuku, komentarisali su korisnici navodeći da su i sami viđali uništene grobove sa kojih su periodično falili inicijali preminulih ili su fotografije bile uništene udarcima.

Uništeni grobovi i u Tekiji

Ova situacija nije zadesila samo Gornje Vidovo. U ispisanim komentarima navodi se kako skrnavljenih grobova ima i u Tekiji, mestu udaljenom 36 kilometara od Paraćina.

Podsetimo, na meti vandala neretko su i spomenici u Beogradu, ali i drugim gradovima širom Srbije, a posebno na Kosovu i Metohiji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading