Poznati kuvar deo međunarodne krimi grupe koja hara Evropom

Autor: Blic, Republika

Hronika

08.03.2020

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski kuvar Dejan Markus (43), koji je pre mesec dana uhapšen u Sloveniji s tri kilograma amfetaminske baze, član je veće kriminalne grupe koju hrvatska policija sumnjiči da je sama proizvodila amfetamin u tajnoj laboratoriji, odnosno da ga je kuvala iz baze, iste onakve sa kakvom je kulinar priveden.

RepublikaFoto: youtube.com/Igor Petrovic
Dejan Markus

Zagrebački "Jutarnji list" piše da je Markus jedan je od osumnjičenih u akciji hrvatske policije i USKOK-a, kodnog imena "Egzotik", u kojoj je preksinoć uhapšeno desetak osoba nakon što su ih bezbednosne službe nadzirale godinu dana.

U akciji su osim hrvatske učestvovale i holandska, švajcarska, srpska, slovenačka, nemačka i austrijska policija.

Podsećanja radi, proslavljeni srpski kuvar čiji je nestanak najpre prijavljen u Hrvatskoj a zatim se utvrdilo da je uhapšen u Sloveniji nakon što je granična policija kod njega pronašla 2,8 kilograma amfetamina, mogao bi da bude osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina ukoliko se dokaže da je kriv.

Markus se sada, nakon što je ceo region pomno pratio vesti o njegovom nestanku a zatim i pronalasku, nalazi u pritvoru u Sloveniji koji mu je odredio istražni sudija Okružnog suda u Ptuju.

Povodom ovog slučaja i MUP Srbije je jutros uputio saopštenje medijima:

- Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, u zajedničkoj akciji sa policijama i tužilaštvima Hrvatske, Slovenije, Holandije, Švajcarske, Austrije i Nemačke uhapsili su devet članova organizovane kriminalne grupe i još četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Uhapšeni su državljani Republike Hrvatske: S. P. (58), koji je organizator kriminalne grupe, M. P. (34), S. B. (52), D. B. (25), J. K. (39), D. S. (53) i Ž. B. (50), kao i slovenački državljani D. Ž. (34) i B. T. (46).

Oni se terete da su se bavili transportom i distribucijom opojnih droga iz Holandije u zemlje Zapadne Evrope, Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju, kao i da su se bavili prodajom narkotika na teritoriji Republike Hrvatske.

Policija je u ovoj akciji zaplenila devet kilograma kokaina, 4,2 kilograma amfetamina, tri litra baze za proizvodnju amfetamina, oko 6,4 kilograma marihuane i oko 30 kilograma takozvanog „miksa“ koji služi za uvećanje mase narkotika. Takođe, policija je zaplenila i tri luksuzna vozila sa posebno izrađenim prostorom za skladištenje narkotika.

Inače, u prethodnom periodu, uhapšene su još četiri osobe koje su, kako se sumnja, kupovale drogu od članova ove organizovane kriminalne grupe ili su koristili njihove usluge. Tom prilikom, u Švajcarskoj i Austriji su uhapšeni srpski državljani B. H. (46) i A. M. (43), u Sloveniji je uhapšen srpski državljanin D. M. (44), dok je hrvatski državljanin J. Ž. (38) uhapšen u Hrvatskoj.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnim tužilaštvima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading