Evo kako je izveden hakerski napad! Novi Sad bio u kolapsu, rok za otkup - mesec dana

Autor: Slađana STEPANOVIĆ - Jovana KORICA

Hronika

02.03.2020

21:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Serveri gradskih uprava Novog Sada, ali i nekolicina drugih javnih službi koji su u sistemu JKP "Informatika" hakovani su tokom vikenda, a hakeri traže bitkoine da bi otključali sistem, potvrdio je za Srpski telegraf gradonačelnik Miloš Vučević.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustarcija

- To je tačno. Izvršen je ozbiljan hakerski napad na Novi Sad sa ucenjivačkim zahtevom - rekao je Vučević.

Kako saznajemo, reč je najverovatnije o napadu hakera iz inostranstva koji za "otključavanje" servera traže milione u bitkoinima.

- Ozbiljan hakerski napad desio se u nedelju. Reč je o novom tipu "ransomver" virusa koji zaključava fajlove i čini ih nedostupnim. Ovakvi napadi nisu lokalnog karaktera, već su dijagnostikovani širom sveta, a veoma teško ih je ukloniti nakon aktiviranja virusa. Ne postoji bojazan od zloupotrebe ličnih podataka građana jer se baze podataka čuvaju na drugoj platformi. U međuvremenu, građani račune objedinjene naplate mogu uplaćivati na šalterima pošte, banaka i ostalih platnih institucija - saopštili su iz JKP "Informatika".

Oni navode da su o tome obaveštene nadležne službe MUP, BIA i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, te da na otklanjanju virusa rade i eksterne IT kompanije i stručnjaci.

- Najverovatnije je neko od zaposlenih u gradskoj službi otvorio mejl sa malverom "rensomver", koji je iste sekunde zaključao sve fajlove. Taj kod ne može niko da razbije. Ko nema bekap, mora da plati sumu koju traže - rekao je dobro upućen izvor iz MUP za Srpski telegraf.

Ucenjivački softver

"Rensomver" ili "ucenjivački softver" je vrsta štetnog softvera koji ograničava pristup računarskom sistemu ili sačuvanim podacima i traži otkupninu od žrtve.

Neke vrste ovog softvera mogu da blokiraju računar na način da se pojavi ucenjivačka poruka koju korisnik ne može da makne bez plaćanja otkupnine.

Druge vrste mogu da šifruju datoteke. U tom slučaju korisnik čiji je računar mora da plati otkupninu kako bi ponovo imao pristup sačuvanim podacima.

Napad je onesposobio gradske kamere, zaposleni u gradskim službama ne mogu da pristupe sistemima, ali ni svojim mejlovima. Opasnost koja vreba zbog ovog hakerskog napada je u tome što, ukoliko zatražena suma ne bude isplaćena, poverljive informacije mogu da ugledaju svetlo dana.

- Na serverima su oni podaci koje su uneli njihovi korisnici. To mogu da budu podaci o strankama, zaposlenim, poslovanjima... Samo oni u gradskim upravama znaju šta se tačno nalazi na tim serverima. Sve ono što spada u domen gradskih uprava, kao i svi podaci o njihovim poslovima mogu da se nalaze na serverima. Podaci o upravi, građevinskim poslovima, javnim nabavkama, energetika, kultura... - objasnio je Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja za Srpski telegraf.

Rok mesec dana

Jedan stručni portal ovim povodom objavio je nekoliko značajnih detalja o samom "ucenjivačkom softveru".

- Napadači određuju cenu otkupnine u zavisnosti od veličine mreže, broja zaposlenih i godišnjih prihoda. Posle napada na gradove u SAD, saznajemo da je napadnut i jedan grad u Srbiji! U poruci o otkupnini napadači navode da će dekriptor čuvati mesec dana i apeluju na žrtve da im se jave u roku od dva dana kako bi dobili popust. Takođe, posle dve nedelje cena se duplira - napisali su IT stručnjaci.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ozren

03.03.2020 09:54

Kakav je to sistem koji obara jedan e-mail?

Deran

04.03.2020 10:58

@Ozren - Ozrene, bolje idi cuvaj ovce ako se ne razumes. Nije to brate za tebe.