I TO DOČEKASMO! Završeno suđenje za napad na porodicu novinarke Tanje Janković

Autor: Tanjug

Hronika

02.03.2020

17:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje optuženima za napad na porodicu bivše novinarke B92 Tanje Janković u restoranu Pržar 22. septembra 2012. godine okončano je danas završnim rečima optužbe i odbrane nakon sedam i po godina od ovog događaja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Tanja Janković

Osnovni sud u Vranju zakazao je objavu presude za četvrtak u 13 sati.

U završnoj reči zamenik Osnovnog tužioca u Vranju tražio je od suda da optužene oglasi krivim i izrekne im kazne od šest do 11 meseci zatvora, a sa njim su se složili i punomoćnici oštećenih Jankovića.

Jedan od punomoćnika Jankovića advokat Ivan Simić rekao je da bi kazne trebalo da budu više, ali da, imajući u vidu vreme proteklo od izvršenja krivičnog dela, smatra da bi i ove kazne bile celishodne.

- Sud u ovom postpku, bio toga svestan ili ne, štiti čitav pravni poredak Republike Srbije, ne samo zato što je pretučena novinarka koja se bavila istraživačkim novinarskom i temema koje su važne za celu javnost, već i zato što je pretučena čitava njena porodica, otac, sestra i zet - naglasio je Simić.

Drugi punomoćnik Jankovića advokat Vladimir Galjak istakao je da se u ovom postupku zbog prebijanja porodice novinarke, brani sloboda govora i novinarske profesije i podsetio na slučajeve ubistava novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Optuženi su tražili da ih sud oslobodi, kao i da po njihovoj kontra-optužbi Jankoviće oglasi krivim i osudi po zakonu.

 

Jankovićeva: Veliki korak napred

Tanja Janković smatra velikim korakom što je ovaj postupak došao do kraja i podseća da se od početka vrši opstrukcija, da je za podizanje optužnog predloga bilo potrebno dve godine, da glavni pretres nije počeo pune četiri godine, da je prva sudija razrešena zbog nepostupanja i nesavesnog suđenja...

- Smatram ovo velikim korakom napred, ne samo za moju porodicu, već i za sve moje kolege novinare i za čitavo pravosuđe Republike Srbije. Očekujem da će presuda u četvrtak biti dokaz da pravni poredak u Srbiji postoji i odbrana svih novinara i radnika u pravosuđu koji rade savesno svoj posao  navela je Janković.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U ovom slučaju za nasilničko ponašanje i nanošenje teških telesnih povreda Jankovićkinom ocu Zoranu i sestri Bojani optuženi su aktivni inspektor policije u Vranju Nenad Jovanović, kao i Miloš Vučković, Nenad Nikolić, Goran Ilić, Bane Stanojković, Slađan Vasić.


Darko Sekulić je optužen za nasilničko ponašanje i nanošenje lakih telesnih povreda Slađanu Spasiću.

Četvorica optuženih, kao i Slađan Spasić su nakon odbacivanja njihove krivične prijave, kao tužioci podneli sudu kontra - optužni predlog protiv Darka Sekulića, Tanje Janković i njene sestre i oca zbog nasilničkog ponašanja.

Oba optužna predloga su spojena u jedan postupak odlukom bivše sudije Marije Janićijević, koju je zbog ponašanja nedostojnog sudije, prošle godine funkcije razrešio Visoki savet sudstva, a odnedavno je član Advokatske komore Niš.

 

Kako se dogodio napad?

Napad na porodicu novinarke Tanje Janković dogodio se 22. septembra 2012. godine na svadbenoj proslavi u restoranu Pržar u Vranju. Tom prilikom optuženi su najpre vređali Tanju Janković, a potom pretukli njenog oca i sestru.

Zadali su im teške telesne povrede u vidu preloma nosa, rebara i višestrukih preloma vilice.

Optužni predlog podnet je sudu 2014. godine, ali je suđenje počelo tek 2017. kada je nakon dolaska nove sudije prvi put održan glavni pretres.

Za ovaj postupak je najpre bila zadužena razrešena sudija Janićijević, od 2014. do 2017, godine, tokom kojih nije održano nijedno suđenje.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading