"Panterka" otkriva šta motiviše na bekstvo: Ovako su iz zatvora pobegli "čovek-mačka", Arkan i Kristijan Golubović!

Autor: Jovana KORICA

Hronika

25.02.2020

18:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trojica zatvorenika iščezla su juče iz niškog zatvora! Takozvani slobodnjaci, osuđenici koji izdržavaju kaznu u režimu najslabijeg stepena obezbeđenja navodno su napravili rupu u zidu i kroz nju se domogli slobode.

RepublikaFoto: youtube.com/24sata
Olivera Ćirković

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija juče su saopštili da se ne radi o bekstvu, već udaljenju jer su kazne služili u poluotvorenom odeljenju, gde ne postoje fizičko-tehničke prepreke. Ipak, motiv bega sve je bacio u rebus, budući da je jedan od njih izdržavao sedmodnevnu kaznu!

- Postoje dve vrste zatvorenika, jedni ne mogu da podnesu duševni pritisak koji nosi zatvor i to što im je ostalo dva dana, tri meseca ili tri godine im ne znači ništa. Žele da se oslobode bez obzira na cenu i vode se željom da što pre dođu na slobodu. Postoji strah od toga šta ih čeka tu, ali i od onog šta ih čeka napolju i da li ih uopšte nešto čeka, ali se ipak odlučuju za beg. Druga vrsta zatvorenika su oni koji neprestano maštaju o begu, planiraju ga u detalje, pričaju o njemu, ali ga nikada ne sprovedu u delo jer pronađu način da nadvladaju psihološke poteškoće - objašnjava za Srpski telegraf kriminolog Zlatko Nikolić, koji je karijeru počeo kao vaspitač u zatvoru.

Trojica niških zatvorenika nisu usamljen slučaj. Nije retko da neko od osuđenika pobegne iz zatvora, a na listi begunaca našla su se i neka od najčuvenijih imena iz srpskog podzemlja, poput Željka Ražnatovića Arkana, Kristijana Golubovića, Sretka Kalinića...

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Panterka: Bekstvo je kao triler u glavi

Olivera Ćirković, bivša članica ozloglašene kriminalne grupe "Pink Panter", koja je pobegla iz grčkog zatvora, kaže za naš list da je "nenormalno" da neko nema želju za bekstvom jer je želja za slobodom jedna od osnovnih ljudskih potreba. Ipak, slučaj trojice zatvorenika iz Niša smatra neracionalnim, pa ga i ne računa kao beg iz zatvora.

- Priprema bekstva je teška. To je ozbiljan čin ako ne sarađuješ ni sa kim kao ja. To je kao triler u glavi. Čin trojice begunaca iz niškog zatvora je neracionalan ako im je preostalo nekoliko dana ili meseci do odsluženja kazne. To i nije bekstvo. Ja sam bila na početku kazne u stranoj zemlji i znala sam da, ako se domognem Srbije, mogu da živim slobodno. Nijedan beg iz zatvora nije slučajan. Iz zatvora beže ljudi ogrezli u kriminal i imaju pomoć mafije - priča ona za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Grad Subotica

Čovek-mačka

Alen Cigler, osumnjičen da je saučesnik Čaba Dera u likvidaciji Nebojše Markovića na Banovom Brdu, izveo je jedno od najspektakularnijih bekstava iz zatvora i od tada ima naziv Čovek-mačka.

- Tokom šetnje u dvorištu subotičkog zatvora Cigler je rešio da pobegne, i to pred očima svih. Zaleteo se kroz dvorište i uzverao se uza zid kao mačka. Ušao je u jednu od kancelarija na čijem prozoru nije bilo rešetaka, prošao je kroz hodnik i iskočio sa druge strane na ulicu i pobegao - ispričao je svojevremeno svedok njegovog bekstva.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Iskočio kroz prozor, pa polomio noge

Kristijan Golubović početkom devedesetih izveo je spektakularno bekstvo skokom sa trećeg sprata zgrade Petog opštinskog suda u Beogradu. Golubović je prilikom skoka povredio noge. Zato ga je Radoslav Trlajić, zvani Bata Trlaja, na leđima nosio do automobila.

Testerom prerezali šipke

Željko Milovanović i Srećko Kalinić su metalnim testericama prerezali metalne šipke na vratima ćelije u beogradskom CZ, provukli se i izašli u hodnik, gde su savladali čuvara. Potom su se popeli na prvi sprat zgrade, a potom razvalili rešetke i kroz prozor iskočili u dvorište. Međutim, tamo su ih sačekali pripadnici Žandarmerije, pa im je bekstvo propalo.

Navukao deset džempera

U legendu je ušlo i Arkanovo bekstvo iz najpoznatijeg švajcarskog zatvora. Arkan je tom prilikom obukao desetak džempera kako bi se zaštitio od bodljikave žice. Na lopovske se ispeo do vrha četiri metra visokog zida i na kraju uspeo da pobegne uprkos dvometarskoj žici. Desetak dana kasnije pojavio se u Beogradu sav izgreban i unakažen.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading