Bili su nerazdvojni, nisu mogli jedno bez drugog! Ispovest majke kojoj su deca stradala u požaru

Autor:

Hronika

25.01.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marko i Dušica su bili nerazdvojni. Bili su iste visine, isti broj patika su nosili.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Slavica Tofilović

Nisu mogli jedno bez drugog, kao blizanci su bili, priča u ispovesti za Srpski telegraf Slavica Tofilović, majka dvoje mališana koji su u četvrtak po podne zajedno nastradali u požaru koji je izbio u šupi u dvorištu njihove porodične kuće u Maloj Moštanici.

Kobnog dana kada je izbio požar u pomoćnom objektu u dvorištu kuće igrali su se Marko (11) i Dušica (9), dok je njihova starija sestra Milica (13) spavala u kući. Slavica, koja je u jednom danu ostala bez dvoje dece u trenutku tragedije bila je na poslu.

Sumnja se da je Marko uzeo upaljač i tokom igre u šupi zapalio novine, kada je buknula vatra

- Deca su mi došla iz škole oko 12.40, ja sam kod kuće spremala ručak. Jeli smo, pospremila sam sto i rekla deci da moram da idem na posao. Marko me je pitao: "Mama, je l' mogu da idem na teren da se igram", ja sam mu rekla da ne može jer je hladno i da ostane kod kuće - priča Slavica.

Trebalo je da uče tablicu množenja

Kako navodi Slavica, Marko i Dušica su u četvrtak dobili i dobre ocene u školi.

- Marko je dobio peticu iz prirode i društva, a Dušica četvorku iz srpskog. Trebalo je posle škole da uče zajedno tablicu množenja - priča Tofilovićeva.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto sa lica mesta

Sestra krivi sebe

Slavica kaže za naš list i da je Milica, koja je uspela da izbegne požar, još uvek potresena zbog svega što se desilo.

- Noć posle požara jedva je zaspala. Milica je krivila sebe što je morala baš tad da zaspi - priča majka.

Kako navodi, oko pola tri pozvale su je komšije i rekle da je u njenoj kući požar.

- Komšija me je pitao gde mi je dvoje dece pošto je Milica u trenutku požara spavala u kući. Pomislila sam da nisu možda ipak otišli na teren. Komšija je otišao da proveri, ali ih nije našao! Odmah sam zgrabila tašnu i krenula ka kući. Komšinica i ja smo zajedno sa policijom krenule da tražimo Marka i Dušicu, međutim, ništa. Sve dok nije pao mrak, tada su došli forenzičari i pronašli njihove ostatke u šupi - priča Slavica skrhana od bola zbog gubitka dece.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto sa lica mesta

BUKNULA VATRA

Pretpostavlja se da je Marko tog dana uzeo upaljač i tokom igre u šupi zapalio novine, kada je buknula ogromna vatra.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto sa lica mesta

- Imala sam dva upaljača, jedan kod mene i u kući drugi, kojim palim drva. Verovatno je on pronašao taj kod kuće, koji sam krila od njih, i zapalio novine u šupi. Oni su se često igrali u toj šupi, to im je bilo neko sklonište. Marko je trebalo da krene u Barič u peti razred, a Dušica u treći u Moštanicu, pa su kukali kako će jedno bez drugog. Govorila je: "Bato, ajde sa mnom, ja se bojim da se vraćam po mraku" - neutešno priča majka.

Tofiliovići su bili korisnici Centra za socijalni rad, a otac nastradalih mališana trenutno se nalazi u pritvoru zbog porodičnog nasilja.

Pas spasen, pa uginuo od tuge

Miro Mitrović, komšija porodice Tofilović, među prvima je dotrčao da pomogne.

- Krenuli smo da gasimo požar, nismo ni znali da su deca tu! Mislili smo da su se uplašila i pobegla! Još smo uspeli na vreme da odvežemo njihovog psa, koji je bio kod šupe, kako ne bi izgoreo. Tek nakon što je ugašen požar, osetio se čudan miris, tada smo posumnjali da su deca tamo - priča komšija.

Prema rečima komšije, pas koji je spasen od požara tokom noći je uginuo.

- Približio se šupi i uginuo. Verovatno je bio vezan za decu - dodaje komšija.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading