Isti "rukopis" ubistava u Atini i na Bežanijskoj kosi vodi do jednog nalogodavca?

Autor: novosti.rs, Republika

Hronika

23.01.2020

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubistvo Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, navodno pripadnika "škaljarskog klana" 19. januara u restoranu "Voskopula" nedaleko od Atine, digao je na noge bezbednosne strukture u Grčkoj.

RepublikaFoto: youtube.com/ NotosNet
Policija na mestu zločina

Prema pisanju tamošnjeg lista "Katimerini", uskoro će u Srbiju doputovati predstavnici grčke policije, kako bi sa kolegama u Beogradu razgovarali na temu ove surove likvidacije, počinjene pred ženama i decom dvojice Crnogoraca.

U grčkoj policiji, kako list navodi, smatraju da je neophodna bliža saradnja sa MUP Srbije, kako bi se stalo na put ovakvim obračunima. Ono na šta se stavlja akcenat u celom slučaju jeste da se utvrdi da li su se Dedović i Stamatović u Grčkoj skrivali ili su odlučili da svoja "poslovanja" prebace u ovu zemlju.

 

 

Grčki mediji objavili su u sredu i fotografije na kojima se vide četvorica muškaraca, obučena u crno, kako dolaze do restorana, kao i kako se nekoliko minuta kasnije udaljavaju. Sumnja se da je reč o napadačima na Dedovića i Stamatovića, pošto su prema rečima očevidaca u restoran ušla upravo četvorica maskiranih muškaraca. Kamere u samom restoranu tada nisu radile, ali su u funkciji bile one na okolnim zgradama.

Ono što sve najviše zabrinjava jeste način na koji su ubijena dvojica Crnogoraca, na javnom mestu, u prostoriji punoj ljudi, dok su im tu članovi porodice. Po sličnom scenariju, samo nekoliko dana ranije na Bežanijskoj kosi u Beogradu, ispred troje dece u kolima je ubijen Marko Vuković. Ovog Kotoranina, koji je dugo vremena bio pomorac, mediji su dovodili u vezu sa trgovinom narkoticima, ali policija ga nije imala u evidenciji i, navodno, nije pripadao ni "kavačkom", niti "škaljarskom" klanu, koji su u višegodišnjem sukobu.

Kriminolog Zlatko Nikolić objašnjava da je "isti rukopis" ubistava u Atini i na Bežanijskoj kosi:

- Način na koji su te likvidacije obavljene ukazuje da je očigledno reč o istom nalogodavcu, a možda je ista i ekipa koja ih je izvršila i koja radi tako da ne poštuje ono što se nekada zvalo "kodeks kriminalaca". U Meksiku i Južnoj Americi takvih obračuna imate koliko hoćete, a oni koji sa njima sarađuju i odakle kupuju drogu, očigledno su preuzeli i ovakav način likvidacija. Važni su samo novac i roba. To je sveto i na prvom mestu, a ubistva žena, dece, prolaznika, sve je to kolateralna šteta. Ništa lično, kako oni to smatraju, već deo posla, koji se malo iskomplikovao.

RepublikaFoto: youtube.com/Ethnos Newspaper
Potencijalni napadači za koje se sumnja da su likvidirali dva Crnogorca

Profesor psihologije kriminala Dobrivoje Radovanović kaže nam da su se početkom devedesetih ubistva u Srbiji obavljala tako da nema kolateralne štete:

- Žrtve nisu ubijane u prisustvu drugih osoba. Paralelno sa razvojem narko-kriminala to se promenilo, pa su počele likvidacije u prisustvu devojaka, prijatelja, postavljane su bombe ispod automobila usred dana, kad ima prolaznika. Sad je eskaliralo i ubijaju se nemilosrdno i u prisustvu članova porodice i iz automatskog oružja, što znači da ne vode računa da li će biti i drugih žrtava. Međutim, postoji zadnja crta profesionalizma, ako se tako može reći, a to je što su "precizni" i uglavnom ne povrede ljude u okolini.

Radovanović navodi da je sam način likvidacija bezobziran i može se govoriti o novom stilu egzekutora koji su angažovani, jer mafijaški bosovi ne ubijaju lično.

- U kom pravcu sve to ide, u budućnosti se mogu očekivati i likvidacije članova porodice. I nije tu u pitanju samo čist posao i mafijaška likvidacija, ima tu i etničkih karakteristika ovog područja, mržnje i osvete sa primesama krvne - smatra Radovanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading